Cutremur în Turcia: Cel puțin 20 de morți raportați, sute de răniți, oameni sub dărâmături

© AFP 2024 / DHATurkish rescue services and police inspect the scene of a collapsed building following a 6.8 magnitude earthquake in Elazig, eastern Turkey on January 24, 2020
Turkish rescue services and police inspect the scene of a collapsed building following a 6.8 magnitude earthquake in Elazig, eastern Turkey on January 24, 2020 - Sputnik Moldova
Abonare
Dezastrul natural a luat viața a cel puțin 19 persoane, iar cel puţin 772 de persoane au fost rănite, în timp ce echipele de salvare încearcă să-i salveze pe cei aflați sub dărâmături. Cutremurul a fost resimțit în Siria și Irak, dar, de asemenea, în Liban și Israel.

CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 a lovit vineri estul Turciei la ora locală 20:55, a informat Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC). Epicentrul a fost situat la 210 kilometri nord-est de Gaziantep și la 10 kilometri nord de Doganyol, la o adâncime de doi kilometri.

UPDATE: Până acum au fost confirmaţi 20 de morţi şi peste 1000 de răniţi.

Potrivit ministrului turc al Sănătății, cel puțin 19 persoane au murit, peste 770 au fost rănite în urma cutremurului, conform datelor de până acum.

"Am pierdut 19 cetățeni. Avem 221 de răniți în Malatya și 551 în Elazig", a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.

Anterior, a fost raportat că cutremurul a ucis cel puțin 18 persoane și 553 au fost rănite, a declarat ministrul de Interne al Turciei, Suleyman Soylu.

S-a raportat, de asemenea, că cel puțin 30 de persoane sunt încă sub dărâmăturile din Elazig, în timp ce oficialii spun că numărul victimelor poate crește.

Potrivit EMSC, care a publicat o hartă a regiunilor afectate, seismul ar fi putut fi simțit de aproximativ 120 de milioane de oameni.

Mai multe clădiri s-au prăbușit sau au fost grav avariate ca urmare a cutremurului.

În urma cutremurului inițial, au existat, de asemenea, replici de magnitudini de 5,4 și 5,1 care au lovit Sivrice și Baskil la ora 21:08 și, respectiv, la ora 21:17, conform Președinției de gestionare a situațiilor de urgență și Dezastru (AFAD). În Sivrice cutremurul s-a produs la aproximativ 7,03 km adâncime și 10,62 km adâncime în Baskil.

Echipele de urgență au întreprins imediat acţiune de salvare, fiind mobilizată inclusiv şi Semiluna Roșie (Kizilay) și Președinția pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD), potrivit președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de Agenția Anadolu.

Erdogan a mai spus că ministrul Mediului și Urbanismului, miniștrii Sănătății și Internelor trebuie să meargă în regiune pentru a gestiona urmările cutremurului.

Pe rețelele de socializare circulă o înregistrare video care arată momentul în care cutremurul a zguduit provincia Elazıg, în timpul difuzării unui program TV.

Un alt videoclip care surprinde lucrurile dintr-o bucătărie tremurând și căzând în interiorul unei case din Elazıg a devenit viral.

Cutremurele cu magnitudinea de sub 6,0 grade Celsius sunt tipice pentru Turcia, care se află într-o zonă activă seismic. Cu toate acestea, țara a trecut și prin cutremure extrem de puternice în istoria sa, ultima dată fiind lovită provincia vestică Manisa în urmă cu doar două zile.

Fluxul de știri
0