Turcia propune includerea S-400 în sistemul de apărare al NATO

© Sputnik / Нина Зотина / Accesați arhiva multimediaМевлют Чавушоглу / Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul de externe al Turciei
Мевлют Чавушоглу / Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul de externe al Turciei - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul de Externe al Turciei a propus examinarea posibilității includerii sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400 în sistemul de apărare al NATO.

BUCUREȘTI, 24 ian – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a propus crearea unui grup de lucru în cadrul NATO pentru a aprecia modul în care sistemul rusesc S-400 ar putea fi integrat în sistemul de apărare al NATO.

O astfel de propunere a fost înaintată de șeful diplomației turce în cadrul Forumului Mondial Economic de la Davos.

G7 Summit - Sputnik Moldova
Ce ne așteaptă în 2020: Prognoze în politica internațională
“Îngrijorarea constă în faptul că avioanele F-35 și sistemele S-400 sunt incompatibile... Haideți să creem un grup de lucru, NATO ar putea să o conducă. Permiteți experților să studieze această problemă și să vină cu niște aprecieri”, a declarat Çavuşoğlu.

Livrările noilor sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și SUA, au început la mijlocul lunii iulie. Potrivit președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, S-400 vor fi puse în funcție în aprilie 2020. Washingtonul a cerut să se renunțe la această înțelegere, în schimbul procurării sistemelor americane Patriot. În caz contrar, SUA amenința să suspende sau să anuleze vânzarea către Turcia a noilor avioane militare F-35, precum și să introducă sancțiuni în conformitate cu CAATSA (legea cu privire la contracararea inamicilor Americii prin intermediul sancțiunilor). 

Fluxul de știri
0