CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Autoritățile publice, partenerii sociali, asociațiile reprezentanților autorităților locale, reprezentanții mediului de afaceri, organizațiile societății civile sunt îndemnate să prezinte propuneri și sugestii pentru elaborarea obiectivelor de politici bugetare și fiscale pe anul 2021, precum și perfecționarea administrării fiscale și vamale.
Serviciul de presă al Ministerului Finanțelor informează că „la baza propunerilor și sugestiilor vor fi luate în considerare prevederile Programului de Activitate a Guvernului și Planului de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, alte strategii și documente de politici naționale și sectoriale”.
De asemenea, pentru a înainta propuneri cât mai viabile poate fi consultat proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova 2030”, în cazul aprobării acestuia de către Parlament.
Dacă propunerile în acest domeniu necesită modificarea legislației în vigoare se vor prezenta și propunerile de modificare, denumirea legii, numărul și conținutul articolelor, care se propun spre modificare. Totodată se va cere și o expunere explicită a motivelor și argumentarea propunerilor de modificare, dar și perioada de intrare în vigoare a propunerilor date.
„Modificările propuse care vor avea tangență asupra bugetului public național sau a unor componente din cadrul acestuia, precum și asupra activităților de întreprinzător, urmează să fie însoțite și de estimarea impactului”, este precizat în comunicatul emis de minister.
Sugestiile respective trebuie să fie prezentate cel târziu până la 31 ianuarie 2020, atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic.
Elaborarea obiectivelor de politici bugetare și fiscale pe anul 2021 vor contribui la utilizarea mai eficientă a mijloacelor publice, precum și perfecționarea administrării fiscale și vamale.
Politica fiscală și vamală pentru 2020
În acest an a fost menținut impozitului pe venitul persoanelor fizice la nivel de 12% și a mărimii scutirilor existente; menținerea pentru persoanele juridice, întreprinzătorii individuali și medicii de familie titulari ai practicii, care exercită activitate profesională independentă – în mărime de 12% din venitul anual impozabil, iar pentru gospodăriile țărănești – de 7%.
Totodată, în anul 2020 statul a extins baza impozabilă pentru accizele aplicate autoturismelor importate în Moldova Pentru importul unei mașini de peste 600.000 de lei se va achita o acciză de 2%, pentru o maşină de peste 700.000 de lei – 3%, pentru o maşină de peste 800.000 de lei – 4%, iar pentru o maşină mai scumpă de peste 1,8 milioane de lei – 10%.