Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Bilanțul vizitei președintelui în Israel: Iată cu cine s-a întâlnit Igor Dodon

Abonare
Igor Dodon se află în Ierusalim, la invitația președintelui Israelului, unde a participă la Forumul Mondial ”Amintirea Holocaustului – lupta cu antisemitismul”. El a făcut un bilanț al vizitei sale în Israel.

Președintele Republicii Moldova a oferit mai multe detalii despre vizita sa în Israel, precizând că astfel va proceda de fiecare dată când va merge peste hotarele țării.

”Voi face aceste treceri în revistă de fiecare dată când mă voi afla în deplasări oficiale, deoarece e importat ca cetățenii să știe că Republica Moldova are prieteni importanți pe plan extern, care își doresc să sprijine poporul nostru”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Societate
Igor Dodon va participa la Forul Mondial al Holocaustului
Igor Dodon se află în Ierusalim, la invitația președintelui Israelului, unde aparticipă la Forumul Mondial ”Amintirea Holocaustului – lupta cu antisemitismul”.

Totodată, președintele a menționată că diaspora moldovenească din Israel constituie peste 100 de mii de cetățeni, care activează temporar sau permanent acolo.

În afară de discuția cu președintele Israelului, Reuven Rivlin, cu premierul Beniamin Netaniahu, șeful statului s-a întâlnit și cu alți peste 20 de lideri de state.

Totuși, Dodon a ținut să accentueze că a avut discuții importante cu președintele francez Emmanuel Macron, pe care l-a invitat să viziteze Republica Moldova. O altă întrevedere importantă a fost și cea cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Președintele Dodon a acceptat invitația acestuia de a participa la conferința de securitate de la Munchen, în perioada 13-15 februarie. A treia discuție a avut loc cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, care l-a invitat să întreprindă o vizită la Roma și Vatican, la începutul lunii martie. În luna aprilie Dodon ar urma să se vadă cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen.

Totodată, Igor Dodon a declarat că a purtat o discuție neoficială și cu președintele României, Klaus Iohannis.

”Nu a fost o discuție planificată. Am făcut o trecere în revistă a evenimentelor care se întâmplă în Republica Moldova. Reiterez că frații noștri de peste Prut sunt partenerii strategici ai Republicii Moldova. În acest an vom celebra 10 ani de la semnarea parteneriatului strategic cu România. I-am sugerat domnului președinte că ar fi binevenit să pregătim niște evenimente împreună la nivel de conducere a țării. Avem relații excelente între țările noastre care trebuie aprofundate pe toate dimensiunile și economic, și social”, a precizat Dodon.

Tot astăzi, Igor Dodon speră să aibă o întrevedere informală cu președintele Federației Ruse, precizând că în zilele următoare ministrul Finanțelor al Republicii Moldova urmează să aibă o întrevedere cu omologul său rus pentru a pune la punct toate detaliile privind acordarea creditului convenit cu Vladimir Putin, la sfârșitul anului trecut.

De asemenea, șeful statului speră să aibă o discuție și cu vicepreședintele SUA, care este prezent în Ierusalim, pentru a discuta relațiile bilaterale moldo-americane.

Fluxul de știri
0