Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De la Independență, nu s-a alocat niciun leu pentru restaurarea cimitirului evreiesc

© Sputnik / Rodion ProcaIon Ștefăniță
Ion Ștefăniță - Sputnik Moldova
Abonare
Cimitirul evreiesc din Capitală este un monument istoric cu suprafața de peste 12 hectare. În cimitir se găsesc morminte și monumente care au în jur de 300 de ani.
De la Independență, nu s-a alocat nici un leu pentru restaurarea cimitirului evreiesc

Cimitirul evreiesc din Chișinău a ajuns într-o stare deplorabilă din motiv că autoritățile nu au considerat necesar să acorde o atenție acestui patrimoniu. De această părere este directorul Agenției de Restaurante a Monumentelor, Ion Ștefăniță. Din 1990 încoace, municipalitatea nu a alocat niciun leu pentru conservarea acestuia. Din 2018 însă, carul a început să se miște din loc.

”În ultimii 50 de ani, cimitirul evreiesc s-a aflat într-o stare avansată de degradare și abandon. În 2010, Agenția de Restaurare a Monumentelor a trans un semnat de alarmă, întrucât cimitirul evreiesc devenise un loc în care se făceau frigărui. Însă din lipsă de bani, municipalitatea nu a oferit niciun leu pentru a proteja acest patrimoniu. Asta deși comunitatea evreiască a avut un rol deosebit în dezvoltarea Chișinăului. Ei au fost cei care au dezvoltat din punct de vedere economic această urbe. Însă din 2018  subiect a revenit pe agenda autorităților, fiind un lucru salutabil”, a declarat Ion Ștefăniță pentru Sputnik Moldova.  

Anterior, premierul Pavel Filip a cerut să fie elaborat un plan de acțiuni pentru reabilitarea cimitirului și edificarea în acest loc a unui centru cultural istoric evreiesc, care să includă mai multe obiective istorice ale comunității evreiești.

Fluxul de știri
0