Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Modelul republicii parlamentare în Rusia: Iată ce crede Vladimir Putin

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Accesați arhiva multimediaРабочая поездка президента РФ В. Путина в Центральный федеральный округ
Рабочая поездка президента РФ В. Путина в Центральный федеральный округ - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Putin admite că o trecere a Rusiei la modelul parlamentar este posibilă teoretic, însă nu consideră că acesta este potrivit pentru țară.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Modelul republicii parlamentare este foarte răspândit în lume, teoretic acest lucru este posibil și în Rusia, a declarat președintele Vladimir Putin, menționând însă că el personal consideră că acest model nu este unul potrivit.

Ежегодное послание президента РФ В. Путина Федеральному Собранию - Sputnik Moldova
Rusia
Ce spune Vladimir Putin despre reforma constituțională în Rusia - detalii

“Republica parlamentară e un model răspândit în mai multe state, în special, în cele europene este utilizat eficient, chiar dacă și acolo există republici prezidențiale”, a spus Putin la întrevederea cu reprezentanții societății civile din regiunea Lipețk, fiind întrebat despre o posibilă adoptare în Rusia a modelului parlamentar.

El a oferit drept exemplu Germania, care este o republică parlamentară, și Franța, care este o republică prezidențială. În ceea ce privește practica mondială, aici există diverse exemple: în India a fost adoptat modelul parlamentar, în timp ce în SUA – modelul prezidențial, a specificat președintele.

“Este posibilă implementarea acestui model la noi? Teoretic, este posibil. E oportun sau nu? Fiecare are părerea lui în această privință. Eu consider că nu e potrivit”, a declarat Putin.

În opinia șefului statului rus, țara are nevoie de o instituție prezidențiale puternică în condițiile în care Rusia are o suprafață mare și o mare diversitate etnică și confesională.

“Eu cred că pentru Rusia, care are un teritoriu mare, mai multe confesiuni, un număr mare de națiuni, popoare, grupuri etnice, care locuiesc pe teritoriul țării, care nici nu pot fi numărate – unii vorbesc de 160, alții – de 190 - este nevoie totuși de o autoritate prezidențială puternică”, a subliniat liderul rus.
Fluxul de știri
0