Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alertă maximă: Șacali turbați în nord și zeci de mistreți morți în „Pădurea Domnească”

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaШакалы
Шакалы - Sputnik Moldova
Abonare
Situație foarte gravă: a fost raportat un nou focar de pesta porcină africană – în Rezervația „Pădurea Domnească”, unde au murit 35 de mistreți. În Glodeni a fost găsit un șacal mort de turbare, iar la Ungheni – o vulpe.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Zeci de mistreți au murit din cauza pestei porcine africane în Rezervația naturală „Pădurea Domnească”. În raionul Glodeni a fost depistat un șacal mort din cauza turbării, iar în raionul Ungheni o vulpe a murit din cauza rabiei.

Eprubete - Sputnik Moldova
Societate
Veste proastă de la ANSA: O boală agresivă a fost confirmată în câteva raioane

Noul focar de pesta porcină africană și cazurile de rabie, confirmate prin analize de laborator, sunt anunțate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în ultimul raport, pentru perioada 10-15 ianuarie.

În Rezervația naturală „Pădurea Domnească”, amplasată de-a lungul râului Prut, în vestul raioanelor Glodeni și Fălești, 35 de porci mistreți au murit din cauza pestei porcine africane.

Presa locală scrie că oamenii din raioanele Glodeni și Ungheni sunt îngrijorați că șacalii turbați le pot ataca animalele din gospodărie. Localnicii povestesc că s-a întâmplat ca șacalii turbați să le muște câinii din curți.

Omul se poate îmbolnăvi de rabie și după contactul cu saliva unui animal bolnav, nu neapărat după ce este mușcat de acesta. Animalele de pe lângă casă se pot contamina cu virusul rabiei de la animalele sălbatice – vulpi, dihori, șacali etc. - care intră în curte.

Vaccinul antirabic este eficient, dar trebuie administrat preventiv sau în primele 24 de ore de după mușcătura animalului bolnav de rabie sau contactul cu acesta. Rabia poate fi prevenită, dar odată instalată în organismul uman boala este mortală.

În vara anului 2019, un băiat de 11 ani din Stăuceni a murit din cauza rabiei. În 2002, un copil a murit de rabie în raionul Drochia, iar în 2016 a decedat din cauza aceleiași boli un bărbat din raionul Căușeni. 

Fluxul de știri
0