Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum Turkish Stream afectează Republica Moldova

© Photo : Turkish StreamTurkish Stream
Turkish Stream - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova are cel mai mult de pierdut de pe urma lansării ”TurkStream”, spune șeful operatorului de transport al gazelor din Ucriana, Serghei Makagon. Acesta a comentat efectele noului gazoduct, pus în funcțiune la începutul anului, pentru țările din Europa de Est.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Șeful companiei ”GTS Ucraina”, Serghei Makagon, declară că tranzitul de gaze prin Ucraina se va reduce cu 15 miliarde de metri cubi anual după ce a fost lansat gazoductul ”Turkish Stream”, transmite RIA Novosti.

Turkish Stream a fost lansat: care vor fi prețurile la gaz? - Sputnik Moldova
Video
Turkish Stream a fost lansat: Ce se va întâmpla cu prețurile la gazele naturale?
Totuși, semnarea noului acord de tranzit cu Gazprom și delimitarea companiei de transport al gazelor de furnizorul ”Naftogaz” a permis reducerea tarifelor pentru ucraineni de patru ori, mai spune oficialul.

Pe de altă parte, Makagon consideră că după lansarea ”Turkish Stream” cel mai mult are de suferit Republica Moldova, care va pierde o parte esențială din venitul adus de tranzitul de gaze naturale. ”Practic, prin Republica Moldova tranzitează doar gazele livrate României, adică vreo cinci milioane de metri cubi în 24 de ore, dar și acest volum poate să se reducă în cazul în care ”Gazprom” va furniza gaze prin Bulgaria”, a mai adăugat Makagon.

Ce spune Moldovagaz?

Într-un comunicat al ”Moldovagaz” se arată că micșorarea volumului tranzitului de gaze pe teritoriul Republicii Moldova a început în 2019, când s-a înregistrat scăderea lui comparativ cu 2018 cu aproape de două ori. În 2020 se prognozează o scădere de circa 17 ori, comparativ cu 2018, iar această reducere se datorează în mare parte trecerii Turciei, Bulgariei și a altor țări europene la aprovizionarea cu gaze din rețeaua ”Turkish Stream” și alte gazoducte, dar și o scădere generală a consumului de gaze în aceste țări.

Turkish Stream, lansat oficial în 2020

Ceremonia festivă de inaugurare a gazoductului a avut loc la Istanbul, la începutul anului, în prezența președintelui Rusiei, Vladimir Putin, președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic și a premierului Bulgariei, Boiko Borisov.

Turkish Stream trece prin Marea Neagră, din Rusia până la țărmul Turciei. Ulterior, conducta de pe uscat ajunge la frontiera cu statele vecine. De acolo gazul este exportat în Grecia, Macedonia de Nord și Bulgaria. În curând, gazul va ajunge în Serbia și Ungaria.

Fluxul de știri
0