Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Semne evidente că partenerul de viață te manipulează emoțional

© Sputnik / Rodion ProcaVictoria Captari
Victoria Captari - Sputnik Moldova
Abonare
Cum realizezi că partenerul de viață te șantajează emoțional? Psihologul Victoria Captari a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, semnele acestui comportament.
Semne evidente că partenerul de viață te manipulează emoțional

Șantajul emoțional este o formă de manipulare pe care o folosesc unii bărbați sau femei pentru a controla partenerul de viață și a obține beneficiile dorite. Semnele acestui abuz sunt critica, acuzația, victimizarea, reproșurile și amenințarea.  

”Atunci când apare un conflict, abuzatorul îl învinovățește pe partener: nu m-ai ascultat, tu ai făcut asta etc. Și atunci acesta își asumă vina, deoarece este atentă la nevoile celuilalt. De asemenea, poate contraataca, aducându-și aminte de evenimente de trecut: m-ai jignit mereu, tu m-ai provocat să fac asta. Abuzatorul emoțional obișnuiește și să se victimizeze: ai stat la serviciu peste program și eu a trebuit să te aștept”, a explicat Victoria Captari.

Într-o relație, manipulatorul critică preferințele partenerului, în acest mod subminând-i încrederea de sine. Totodată, recurge la amenințare, când acesta dorește să plece din relație.  

”Manipulatorul critică partenerul pentru faptul cum se comportă, se îmbracă. O acuză pentru problemele din relație. De asemenea, îl amenință dacă nu i se supune sau vrea să plece din relație: dacă vei pleca de lângă mine, vei avea o viață grea, îți voi lua copii etc”, a precizat Victoria

Fluxul de știri
0