Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

O misiune a FMI vine la Chișinău: Majorarea prețului la gaz și fără creșteri de salarii

© Sputnik / Rodion ProcaVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova
Abonare
În data de 31 martie 2020 expiră acordul Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional, în acest context, în data de 22 ianuarie, la Chișinău va veni o nouă misiune a FMI pentru a negocia un alt acord.
O misiune a FMI vine la Chișinău: majorarea prețului la gaz și fără creșteri de salarii

Potrivit șefului statului, Igor Dodon, este vorba despre inadmisibilitatea creşterii pensiilor şi salariilor în sectorul public, necesitatea majorării tarifelor la gazele naturale, precum şi reducerea investiţiilor în infrastructură.

Politologul Victor Juc a declarat pentru Sputnik Moldova că cel mai probabil, conducerea țării nu va accepta acele condiționalități, iar Republica Moldova poate avea o prestație bună și fără un acord cu Fondul Monetar Internațional.

”Cel mai probabil, în an electoral, Executivul nu va da curs solicitărilor FMI. Țara noastră s-ar putea descurca perioadă și fără banii veniți de la această instituție de creditare. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că, în lipsa unui acord cu FMI, va fi blocată asistența financiară și de la alte instituții de creditare internaționale”, a declarat Victor Juc pentru Spuntik Moldova.

Anterior prim-ministrul Ion Chicu spunea că Guvernul său va avea neapărat un nou program cu FMI, care va ţine cont de interesele Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi. Dar, în acelaşi timp, el nu exclude posibilitatea că, dacă programul nu va ţine cont de aceste interese, în relaţiile dintre Moldova şi FMI ar putea interveni o anumită pauză.

Fluxul de știri
0