Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Astăzi suntem în ajunul Bobotezei pe stil vechi: Ce se întâmplă în Capitală

© Photo : Igor DodonBoboteaza sau Botezul Domnului 2018
Boboteaza sau Botezul Domnului 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi ajunul Bobotezei, zi în care a fost botezat Iisus Hristos în apele Iordanului.

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. În ajun, dar şi în ziua botezului Domnului, în biserici se oficiază servicii divine, se sfinţesc apele, iar credincioşii merg la biserică pentru a lua agheasmă.

Botezul Domnului 2017 - Sputnik Moldova
Despre Agheasma Mare și apa sfințită. Cum să le folosim corect
Se crede că agheasma mare tămăduieşte rănile şi este păstrată în casă pentru a avea linişte şi pace. Atunci când se ia agheasmă, nu trebuie să fim certaţi cu nimeni şi să ne abţinem de la fapte şi gânduri rele, pentru că apa sfinţită îşi pierde din sacralitate.

În ajunul Bobotezei se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Se zice că, dacă în această zi ninge sau e ger, recolta va fi bogată.

La Chișinău, în ajun de Bobotează, la Catedrala mitropolitană "Nașterea Domnului" din Capitală este oficiată slujba Utreniei şi Ceasurile Împărăteşti şi apoi slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. După Liturghie, în fiecare an, în scuarul Catedralei este sfințită Agheasma Mare. Apa sfințită este folosită pe parcursul întregului an.

Potrivit Molitfelnicului, cuvântul agheasmă vine de la grecescul aghiasmos şi înseamnă sfinţire. Prin agheasmă înţelegem atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.

Fluxul de știri
0