Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de justificate sunt majorările la carburanți – Ce spun ANRE și Consiliul Concurenții

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaStație de alimentare, carburanți
Stație de alimentare, carburanți - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Concurenței a dispus verificarea modului și calculului care a dus la majorarea prețurilor la benzină, motorină și gaz lichefiat. În același timp ANRE explică motivele care ar dus la scumpiri.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Consiliul Concurenței s-a autosesizat în cazul recentelor modificări de prețuri operate de petroliști. Pe de altă parte, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică încearcă să facă niște clarificări privind modul în care sunt scumpiți carburanții în Republica Moldova.

АЗС - Sputnik Moldova
Societate
Veste pentru șoferi de la ANRE - iată cât va costa benzina și motorina
Potrivit serviciului de presă al ANRE, în baza Legii privind Piața Produselor Petroliere, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, ținând cont de consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, dar care nu depășește 10%.

Mai mult, autoritatea energetică spune că prețurile pentru produselor petroliere se calculează în baza prețului de import al produselor petroliere, cota accizelor și TVA, cheltuielile companiilor și mărimea rentabilității. Mai mult, specialiștii ANRE fac trimitere la politica bugetar fiscală pentru anul 2020 și scot în evidență faptul că a avut loc o majorare a accizelor cu aproximativ zece la sută pentru benzină și motorină, dar și cu cinci procente pentru gazul lichefiat. 

Până în prezent ANRE nu a primit nicio informație referitor la scumpirea produselor petroliere de la operatorii de pe piață. Petroliștii au la dispoziție trei zile pentru a înștiința autoritatea.

Fluxul de știri
0