Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ofițer de investigație atenționează femeile: Nu expediați bărbaților imagini erotice

© Sputnik / Rodion ProcaFiodor Țurcan
Fiodor Țurcan - Sputnik Moldova
Abonare
Multe femei devin victime ale șantajului din partea bărbaților, pe care i-au cunoscut pe internet. Detalii aflați de la Fiodor Țurcan, ofițerul de investigații al Secției Securitate Informatică din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice.
Ofițer de investigație atenționează femeile: Nu expediați bărbaților imagini erotice

Prin intermediul rețelelor de socializare cunoaștem persoane noi, împărtășim idei și emoții și construim relații de prietenie sau amoroase. Pe de altă parte, comunicarea virtuală nu ne oferă posibilitatea de a cunoaște calitățile, neajunsurile și intențiile reale ale interlocutorilor. Ca urmare, există riscul să devenim victime ale manipulatorilor. Despre pericolul relațiilor construite on-line au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Fiodor Țurcan, ofițerul de investigații al Secției Securitate Informatică din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice, Victoria Captari, psihologul Institutului pentru Familie și Inițiative Sociale și psihoterapeutul Arcadie Astrahan.

Potrivit lui Fiodor Țurcan, majoritatea victimelor ale manipulării on-line sunt femei de peste 40 de ani, care muncesc peste hotare. Escrocii obișnuiesc să le studieze profilul pe rețelele de socializare o perioadă mai îndelungată, pentru a-și da seama care sunt necesitățile lor. Dacă femeia este singură și necesită afecțiune, șarlatanii inițiază comunicarea, îi provoacă emoții frumoase și îi cultivă încrederea. Ulterior, îi solicită imagini foto sau video în ipostaze erotice. Imediat ce a intrat în posesia acestor materiale, încep să șantajeze victima.  

”Cel mai frecvent, sunt selectate femeile plecate peste hotare, care au posibilitatea să le satisfacă poftele financiare. Discuțiile încep cu un simplu like la o fotografie pe rețelele de socializare sau cu expresia banală – Salut, ce faci? Când se convinge că femeia s-a atașat emoțional, bărbatul îi cere imagini erotice. Scopul este ca prin intermediul fotografiilor de acest fel să obțină mijloace financiare”, a relatat  Fiodor Țurcan.

Cum pot fi recunoscuți escrocii pe rețelele de socializare? Profesioniștii reușesc să obțină bani de la victime și în lipsa imaginilor erotice. Fiodor Țurcan recomandă femeilor să analizeze atent profilul bărbatului, până a începe să comunice.

”Verificați dacă poza de profil al bărbatului corespunde cu imaginea lui reală și dacă informația personală este adevărată. Atenție la informația pe care o postează. De obicei, escrocii plasează imagini cu ei din locuri celebre, în preajma plajelor, hotelelor luxoase și mașinilor scumpe. Atrageți atenția și la lista de prieteni – dacă sunt excesiv de multe femei, fiți prudente”, a explicat Fiodor Țurcan.

Anul trecut, Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice a investigat 14 cazuri de șantaj, dublu față de anul 2018.

Fluxul de știri
0