Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mircea Snegur, primul președinte moldovean, își sărbătorește ziua de naștere

© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Accesați arhiva multimediaMircea Snegur
Mircea Snegur - Sputnik Moldova
Abonare
Mircea Snegur, președintele Republicii Moldova în anii 1991-1996, își marchează ziua de naștere. Și cel de-al doilea președinte moldovean, Petru Lucinschi, își va sărbători ziua de naștere luna aceasta.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, împlinește astăzi 80 de ani.

Первый и второй президенты Молдовы Мирча Снегур и Петр Лучинский  - Sputnik Moldova
Politică
Foștii președinți Snegur și Lucinschi reacționează la criza politică din țară – Detalii

Mircea Snegur s-a născut în satul Trifăneşti, din raionul Floreşti, pe 17 ianuarie 1940.

Aniversarea lui Mircea Snegur și trecerea în categoria octogenarilor este adumbrită de pierderea suferită recent de familie – prima Prima Doamnă, Georgeta Snegur, a decedat pe 23 decembrie 2019.

În familia soților Mircea și Georgeta Snegur s-au născut doi copii: fiul Vitalie și fiica Natalia, cunoscută ca diplomata Natalia Gherman, fost ministru al Afacerilor Externe, vicepremier al Republicii Moldova și fostă ambasadoare în Austria, Suedia, Norvegia și Finlanda.

Mircea Snegur a deținut funcția de șef al statului chiar de dinaintea Proclamării Independenței, din 3 septembrie 1990, când a fost numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al Republicii.

La 1 decembrie 1996, Mircea Snegur a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Petru Lucinschi.

Cel de-al doilea președinte moldovean, Petru Lucinschi, își va sărbători ziua de naștere tot în această lună, pe 27 ianuarie și, de asemenea, s-a născut în raionul Florești, până și în același an cu Mircea Snegur - 1940.

Fluxul de știri
0