Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lavrov: Situația creată în jurul Sputnik Estonia este revoltătoare - Video

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaГлава МИД России Сергей Лавров во время пресс-конференции
Глава МИД России Сергей Лавров во время пресс-конференции - Sputnik Moldova
Abonare
Situația legată de persecuțiile la adresa Sputnik Estonia este una revoltătoare și compromite reputația Uniunii Europene, consideră ministrul interimar de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Situația creată în jurul Sputnik Estonia este una revolutătoare și poartă un caracter discriminator, a declarat vineri ministrul rus interimar al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

“În ceea ce privește acțiunile în raport cu Sputnik, consideră că este revoltător. Faptul că Uniunea Europeană tolerează acest lucru în mare măsură, nu întreprinde nimic, este o pată pe reputația UE. Am observat mai multe ”pete” de acest gen”, a spus Lavrov.

În decembrie trecut, redacția Sputnik Estonia a primit din partea conducerii Departamentului Poliției și Serviciului de Frontieră amenințări directe cu inițierea unor dosare penale în cazul în care nu vor renunța, până la 1 ianuarie 2020, la contractele de muncă cu agenția. Autoritățile și-au justificat acțiunile prin sancțiunile impuse de UE pe 17 martie 2014 împotriva unor persoane fizice și juridice, în contextul evenimentelor din Ucraina.

Anterior, AIP “Rossia Segodnia” a îndemnat toate organizațiile internaționale și europene să-și exprime poziția față de acțiunile autorităților Estoniei, în special, ONU, UE, OSCE, Parlamentului European, organizația Reporteri fără Frontiere.

Лого Sputnik - Sputnik Moldova
Societate
Federația Europeană a Jurnaliștilor cere examinarea situației Sputnik Estonia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, comentând situația creată în jurul Sputnik Estonia, a declarat că autoritățile ruse vor face totul pentru a susține jurnaliștii în activitatea lor în alte țări.

Estonia este singurul stat din regiunea Baltică în care există o redacție deplină a Sputnik. Colectivul este alcătuit din 35 de persoane, dintre care 33 sunt cetățeni ai Estoniei, angajați ai Rossia Segodnia. Agenția contribuie lunar la bugetul țării cu aproximativ 30 de mii de euro.

Potrivit redactorului șef al Rossia Segondia și al postului de televiziune RT, Margarita Simonyan, Sputnik nu s-a mai confruntat cu astfel de probleme precum cele din Estonia: angajații sunt chemați la interogatorii de către serviciul de securitate, iar băncilor locale li s-a interzis că colaboreze cu Agenția. La sfârșitul lunii octombrie, filialele băncilor estoniene au înghețat transferurile salariilor pentru angajații Sputnik Estonia, plățile pentru impozite și arenda oficiului.

Totuși, începând cu 1 ianuarie 2020, toți jurnaliștii au fost nevoiți să părăsească redacție, iar reprezentanți Sputnik în Estonia și-a suspendat activitatea.

Fluxul de știri
0