Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Victor Juc explică în ce condiții tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea dispărea

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova
Abonare
Orientul Mijlociu reprezintă principalul focar de tensiuni și conflict din lume. Doctorul habilitat în politologie Victor Juc explică ce alimentează acest focar.
Victor Juc explică în ce condiții tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea dispărea

Bogățiile subterane ale Orientului Mijlociu sunt principala cauză a conflictelor și tensiunilor din această regiune. Declarația aparține doctorului habilitat în politologie Victor Juc și a fost făcută în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova. Potrivit directorului Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei, retragerea trupelor străine din această regiune nu va da niciun rezultat. Și asta deoarece interesele în această zonă sunt mult prea mari chiar și la nivel local.

„Retragerea trupelor americane din Orientul Mijlociu nu se va solda cu un regim de pace și securitate, pentru că acolo interesele sunt prea mari, inclusiv interesele între statele arabe, între statele musulmane. Cert este că, la moment, SUA sunt principalul dușman al anumitor forțe din teritoriul respectiv. Vedeți că nu toți cer retragerea militarilor. Plus că în cazul unei retrageri ar însemna să rămână un anumit gol, unde apar alte probleme de stabilitate și securitate”, spune directorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei, Victor Juc.

Cert este că atât timp cât acest teritoriu va avea bogății subterane importante, pe o eventuală liniște în regiune nu se poate miza.

„Prea mari sunt interesele pentru această regiune și prea mari sunt bogățiile acestui teritoriu și prea departe au ajuns conflictele. Memoria istorică s-a înrădăcinat foarte bine. Probabil, ne așteaptă o escaladare a anumitor conflicte. Vreau să precizez că acum 10 ani nimeni nu s-ar fi gândit că în Siria ar putea să apară un astfel de conflict, țară caracterizată prin stabilitate și liniște, dar astăzi toți s-au obișnuit cu conflictul din această țară, care durează de nouă ani”, adaugă Victor Juc.

Valentin Beniuc - Sputnik Moldova
Cât de chibzuită a fost decizia lui Donald Trump de a-l omorî pe generalul Soleimani
Doctorul habilitat în politologie este de părere că pacea se poate instala în Orientul Mijlociu doar în condițiile unor regimuri autoritare.

„Statele din Orientul Mijlociu trebuie să găsească o coeziune internă. O astfel de coeziune poate fi găsită doar în condițiile unui regim autoritar și nicidecum în cazul unei democrații. Factorul extern este perturbator, dar trebuie să recunoaștem că acolo unde este instabilitate mai mare, prezența factorului extern este inevitabilă, în caz contrar haosul ar fi mult mai mare”, conchide Victor Juc.

Amintim că tensiunile dintre Iran și SUA s-au intensificat după ce generalul Qasem Soleimani, considerat al doilea cel mai puternic om din stat, a fost ucis în data de 3 ianuarie, într-un atac aerian ce a avut loc în Irak la ordinul lui Donald Trump.

La doar câteva zile de la asasinarea lui Soleimani, în noaptea de 8 spre 9 ianuarie, Iranul a atacat două baze militare americane din Irak. Totodată, Teheranul a cerut retragerea trupelor americane din Orientul Mijlociu. De asemenea, în aceeași noapte, un avion ucrainean, la bordul căruia se aflau 176 de persoane, a fost lovit din greșeală de una dintre rachetele iraniene.

Fluxul de știri
0