Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șoc pe piața imobiliară: Vezi ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor

© Sputnik / Miroslav RotariМногоэтажный жилой дом
Многоэтажный жилой дом - Sputnik Moldova
Abonare
Vânzările de locuințe au bătut recordul în 2019 și au depășit prognozele analiștilor. Este concluzia economistului Veaceslav Ioniță, care a făcut o analiză a tranzacțiilor imobiliare pe blogul său.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Veaceslav Ioniță susține că volumul tranzacțiilor imobiliare a atins în 2019 un record absolut pentru Republica Moldova. Au fost vândute în total 28.674 apartamente - mult peste cele mai optimiste prognoze realizate anterior. Astfel, în 2019 piața imobiliară a crescut cu peste 40%. Este vorba de o creștere fără precedent.

© Photo : Veaceslav ioniță Evoluția pieței imobiliare
Șoc pe piața imobiliară: Vezi ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor - Sputnik Moldova
Evoluția pieței imobiliare

”Această creștere se datorează în special municipiului Chișinău, unde vânzările de apartamente au înregistrat o cifră record. 22.187 de apartamente au fost cumpărate în Capitală, ceea ce este mai mult decât recordul de anul trecut pe țară. Astfel, aproape 80% din toate tranzacțiile cu apartamente din Moldova au loc în municipiul Chișinău”, a remarcat Ioniță.

Aproape 10 mii de apartamente au fost procurate în 2019 în baza creditelor ipotecare. Băncile comerciale din Moldova în ultimii doi ani s-au focalizat puternic pe creditarea persoanelor fizice, în special prin oferirea creditelor imobiliare. Astfel, portofoliul de credite bancare a crescut în doi ani cu peste 100% - de la 3,2 miliarde lei în 2017 la aproximativ 7 miliarde lei în 2019, afirmă Veaceslav Ioniță.

© Photo : Veaceslav IonițăEvoluția pieței imobiliare
Șoc pe piața imobiliară: Vezi ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor - Sputnik Moldova
Evoluția pieței imobiliare

După 10 ani de cădere continuă, în 2019, pentru prima dată, prețul la apartamente a încetat să scadă și chiar a înregistrat o ușoară creștere. Astfel, în medie, în municipiul Chișinău prețul unui apartament de 70 m2 a crescut cu 400 de Euro - de la 36,6 mii de euro în 2018 la 37 de mii de euro în 2019. Această creștere s-a temperat însă la finele anului, ceea ce ne face să credem că în 2020 prețurile vor rămâne stabile sau vor crește nesemnificativ.

”Efortul financiar depus de o familie pentru procurarea unui apartament de 70 m2 în 2019 a devenit cu 10% mai mic față de 2018. Dacă în 2018 pentru procurarea unui apartament erau necesare 9,4 salarii medii anuale, atunci în 2019 acest indicator a atins minimul istoric ce 8,5 salarii medii anuale.

Creșterea accesibilității apartamentelor se datorează creșterii nominale a salariului în lei și aprecierii leului față de euro, monedă în care de regulă se tranzacționează apartamentele. În 2019, salariul mediu anual recalculat în euro a crescut cu 600 de Euro, de la 3,9 mii de euro anual în 2018 la circa 4,5 mii euro anual în 2019. Potrivit expertului, prețul unui apartament în Moldova se apropie de media țărilor europene, unde acest indicator constituie 6,9 salarii medii anuale.

Fluxul de știri
0