Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Membrii CSM ar putea fi destituți din funcție - Vezi în ce condiții

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț  - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în drept, Teodor Cârnaț, consideră că legislația în vigoare îi avantajează pe membrii CSM în raport cu restul judecătorilor. Membrii CSM sunt destituiți astăzi doar pentru probleme de incompatibilitate și de integritate, dar nu și pentru abateri disciplinare.
Membrii CSM ar putea fi destituți din funcție-Vezi în ce condiții.

Teodor Cârnaț declară că la ora actuală membrii CSM sunt destituiți în două cazuri, dacă au probleme de incompatibilitate sau probleme de integritate. Expertul spune că Parlamentul ar putea modifica legislația așa încât membrii CSM să fie eliberați și pentru comiterea unor abateri disciplinare.

„Consider că Guvernul și Parlamentul ar putea propune câteva modificări în legislație prin care membrii CSM să fie destituiți așa cum sunt destituiți judecătorii din instanțe. Asta înseamnă că la cele două condiții  de incompatibilitate și integritate pentru care sunt destituți membrii CSM, să fie adăugate și alte condiții în care ei ar putea fi eliberați, inclusiv răspunderea disciplinară”, a precizat Teodor Cârnaț.

Potrivit Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, ridicarea mandatului de membru al CSM se efectuează  în caz de aflare în incompatibilitate, fapt stabilit prin actul de constatare rămas definitiv și în caz de nedepunere de către acesta a declarației de avere și interese personale sau refuz de a o depune la Autoritatea Națională de Integritate.

Fluxul de știri
0