General rus: NATO nu are mijloace de combatere a Iskander-M

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Accesați arhiva multimediaAn Iskander-M missile system during the opening of the international military-technical forum ARMY-2016 in Vladivostok
An Iskander-M missile system during the opening of the international military-technical forum ARMY-2016 in Vladivostok - Sputnik Moldova
Abonare
NATO nu dispune de sisteme capabile să facă față sistemului rusesc de rachetă Iskander-M. Patriot este ineficient, afirmă generalul rus Alexandr Luzan.

BUCUREȘTI, 14 ian – Sputnik. În viitorul apropiat NATO nu va dispune de sisteme de apărare antirachetă și apărare antiaeriană capabile să facă față eficient sistemelor rusești de rachetă și operativ-tactice “Iskander-M”, a declarat agenției RIA Novosti fostul adjunct al comandantului trupelor de apărare antiaeriană ale forțelor terestre ale URSS, responsabil de înarmare, generalul-locotentant Alexandr Luzan. 

Пуск баллистической ракеты ОТРК Искандер-М с полигона Капустин Яр - Sputnik Moldova
Măsuri de răspuns ale NATO la amplasarea sistemelor “Iskander-M” cu rachete 9M729
Mai devreme, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța Atlanticului de Nord intenționează să adopte măsuri de răspuns la amplasarea sistemelor rusești „Iskander-M”, dotate cu controversata rachetă 9M729. În acest scop urmează să se lucreze asupra sistemelor de apărare antiaeriană și antirachetă, armelor convenționale, asupra sporirii capacității de luptă și prelungirea termenului de avertizare a atacului.

“La ora actuală sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă ale NATO nu sunt capabile să lupte cu sistemele rusești de rachetă operativ-tactice „Iskander-M”, sistemele de rachetă americane "Patriot" sunt de o eficiență scăzută, fapt confirmat de atacurile asupra bazelor americane din Irak, când acestea nu au reușit să prevină atacul cu rachete”, a declarat Luzan.

Generalul a amintit că în prezent, în Europa, sistemele de rachetă sunt produse doar în Franța și Marea Britanie, plus există niște proiecte franco-germane. Însă toate mijloacele sunt cu o rază scurtă de acțiune, fiind incapabile să lupte cu rachetele balistice.

„Cea mai mare capacitate o au sistemele americane „Patriot”, însă acestea au o eficiență scăzută la respingerea atacului cu rachete balistice și de croazieră sau alte ținte cu o vizibilitate redusă. De fapt, acestea sisteme lovesc doar fiecare a treia rachetă, aceasta fiind capacitatea lor maximă”, a declarat Luzan.

Generalul a amintit că sistemul „Patriot”, care asigură protecția bazei militare americane în Irak, a fost incapabil să respingă atacul cu rachete din partea Iranului din cauza eficienței lui scăzute. Iranienii au lansat 14 rachete, dintre care 10 au atins ținta, iar patru au fost fie interceptate, fie nu și-au atins ținta din cauza unor defecțiuni tehnice.

“Europenii vor fi nevoiți să cumpere „Patriot”, chiar dacă acest mijloc este ineficient. Va avea de câștigat piața americană de arme, probabil, anume pe acest lucru se mizează”, a declarat generalul.

În opinia lui Luzan, sistemul de apărare antirachetă “Aegis” are cele mai bune caracteristici, însă aceasta este preponderent cu bazare maritimă, unul cu bazare terestră este amplasat doar în România și până la desfășurarea lui deplină va fi necesar mai mult timp.

Generalul a amintit că sistemele rusești “Iskander-M” reprezintă niște sisteme operativ-tactice și nu sunt dotate cu rachete cu rază medie de acțiune.

“Racheta parcurge până la 500 de kilometri și doar în condițiile unor completări poate atinge o distanță de 700-800 de kilometri, însă în prezent ea la sigur nu are capacitatea s-o facă”, a menționat expertul.

Fluxul de știri
0