Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Eveniment important pentru locuitorii orașelor Rezina și Râbnița – Video, Foto

© Photo : PNUDPodul peste Nistru, între orașele Rezina și Râbnița
Podul peste Nistru, între orașele Rezina și Râbnița - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Locuitorii orașelor Rezina și Râbnița pot traversa cu încredere podul peste Nistru chiar și noaptea, datorită unui proiect de iluminare al Uniunii Europene.

CHIȘINĂU, 14 ian – Sputnik. Pentru prima dată din 1993 încoace, podul peste Nistru dintre orașele Rezina și Râbnița este iluminat. Cu ajutorul unui proiect susținut de Uniunea Europeană, au fost instalați 12 piloni noi și montate 70 de becuri LED, eficiente din punct de vedere energetic.

Sistemul de iluminare a fost lansat pe 13 ianuarie 2020, marcând sfârșitul sărbătorilor de iarnă prin colinde cântate de locuitorii celor două localități învecinate.

Мария Захарова отвечает в прямом эфире на вопросы журналистов - Sputnik Moldova
Maria Zaharova spune cum vor fi lichidate munițiile rusești cu termen expirat din Cobasna

Podul are atât benzi pentru automobile, cât și trotuare, astfel pietonii beneficiind în special de acest proiect. Aproximativ 60 000 persoane din întreaga regiune vor putea circula în condiții de siguranță rutieră sporită, datorită iluminării simultane a întregului pod.

„Uniunea Europeană este încântată să finanțeze iluminarea acestui pod care leagă orașele gemene Rezina și Râbnița. Dincolo de simbolul puternic al acestuia pentru Programul UE "Măsuri de Promovare a Încrederii", cel mai important este beneficiul concret pentru cetățenii ambelor orașe, care vor traversa acum podul într-un mediu sigur. Asta înseamnă pentru Uniunea Europeană să creeze încredere prin vorbe și prin fapte”, a declarat, la ceremonia de inaugurare a iluminatului public, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

„Probabil cel mai important aspect este puternicul potențial de promovare a încrederii a sistemului de iluminat public, care rezolvă problemele comunităților și creează un mediu durabil pentru cooperarea peste Nistru”, a spus Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Moldova.

Potrivit unui comunicat PNUD Moldova, în 2019 au fost instalate corpuri de iluminat LED de 68 de wați, cu un consum de circa 5 ori mai mic decât cel al becurilor tradiționale și care au o durată de viață garantată de 100 000 de ore (circa 25 de ani dacă sunt folosite câte 11 ore pe zi).

Alexandru Flenchea - Sputnik Moldova
Politică
Ce spune vicepremierul pentru reintegrare despre federalizarea Republicii Moldova

Suma totală a investiției a constituit aproximativ 49 000 de euro, dintre care aproape 34 000 de euro – contribuția Uniunii Europene, și 15 000 de euro – cea a autorităților locale din Rezina.

Proiectul de iluminare a inclus și încercări fotometrice, datorită cărora pe pod nu vor fi pete întunecate.

Iluminarea podului peste Nistru, dintre orașele Rezina și Râbnița este unul din cele 14 proiecte de infrastructură selectate prin concurs deschis și realizate prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, în perioada anilor 2019-2021.

Fluxul de știri
0