Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curs valutar BNM pentru 12 ianuarie: Cât vom plăti pentru un euro

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют - Sputnik Moldova
Abonare
Iată care este cursul valutar stabilit de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru ziua de 12 ianuarie - vezi cât vom plăti pentru un euro.

CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru ziua de 12 ianuarie un curs de 17,25 lei pentru un dolar american, un euro va putea fi procurat cu 19,16 lei, o hrivnă ucraineană – cu 71 de bani, un leu românesc – cu 4,01 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 28 de bani.

Leul se depreciază ușor în raport cu moneda unică europeană. Astfel, euro se scumpește cu șapte bani față de valoarea la care a fost tranzacționat joi și va costa 19,7563 de lei. O altă situație o avem în privința dolarul. Acesta se ieftinește cu cinci bani și vom plăti pentru un dolar 17,1370 de lei.

© Photo : Banca Națională a MoldoveiCurs valutar BNM pentru 12 ianuarie
Curs valutar BNM pentru 12 ianuarie: Cât vom plăti pentru un euro - Sputnik Moldova
Curs valutar BNM pentru 12 ianuarie

Comparativ cu ziua de joi, 9 ianuarie, prețul dolarului american a scăzut cu 2 bani în cotațiile oficiale, iar euro s-a ieftinit cu mai mult de un ban.

curs valuar - Sputnik Moldova
Curs valutar BNM pentru 11 ianuarie: Ce se întâmplă cu euro și dolarul

Prețul hrivnei ucrainene a scăzut cu un ban și jumătate comparativ cu ziua de joi. Leul românesc este în scădere ușoară, de până la un ban, iar rubla rusă, dimpotrivă, a urcat în cotații cu aproape un ban.

Potrivit expertului economic Viorel Gîrbu, Leul moldovenesc s-a întărit în 2019, dar această întărire a monedei naționale nu denotă consolidarea economiei, ci „disfuncționalitățile structurale cu care se confruntă țară”.

Întărirea leului moldovenesc a fost favorizată de oferta mare de valută, creditele alocate de partenerii externi de dezvoltare și de tactica Băncii Naționale. Aprecierea leului a avut drept efect diminuarea exporturilor - cu peste 6% către țările UE și, în speță, cu 0,7% către România, care este principalul partener economic al Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0