Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum a comentat Zelenski declarația Iranului privind doborârea avionului ucrainean

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaДоклад президенту Украины В. Зеленскому о расследовании убийства журналиста П. Шеремета
Доклад президенту Украины В. Зеленскому о расследовании убийства журналиста П. Шеремета - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Iranul a declarat că Avionul Boeing 737 al companiei Ukrainian International Airlines, prăbușit pe 8 ianuarie la Teheran, a fost doborât din cauza ”unei erori umane de neiertat”.

CHIŞINĂU, 11 ian - Sputnik. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că se așteaptă la recunoașterea deplină a vinovăției din partea Iranului, scuze oficiale, pedepsirea vinovaților și plata despăgubirilor pentru avionul ucrainean doborât.

"Dimineața de azi nu a fost bună, dar a adus adevărul. Chiar înainte de încheierea activității comisiei internaționale, Iranul s-a declarat vinovat... Dar insistăm asupra asumării depline a vinovăției. Așteptăm asigurări din partea Iranului privind disponibilitatea pentru o investigație completă și deschisă, aducându-i pe cei responsabili în fața justiției, corpurile neînsuflețite ale celor decedați să fie transportate în țările lor de origine, plăți de despăgubiri, scuze oficiale prin canale diplomatice", a scris Zelenski pe pagina sa de Facebook.

Украинский пассажирский самолет потерпел крушение в Иране - Sputnik Moldova
Ucraina, ipoteze în cazul prăbușirii avionului în Iran: Rachetă, act terorist sau explozie
Avionul Boeing 737-800 al Ukraine International Airlines, care zbura spre Kiev, s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran, miercuri dimineață. Au murit toate cele 176 de persoane aflate la bord: 167 de pasageri din Iran, Ucraina, Canada, Germania, Suedia și Afganistan și nouă membri ai echipajului.

Avionul de pasageri Boeing 737, care s-a prăbușit pe 8 ianuarie în apropiere de Teheran, la doar câteva minute de la decolare, a fost doborât din greșeală, în urma unei ”erori umane”, anunță Statul Major al forțelor armate ale Iranului, informează RIA Novosti.

”În urma unei erori umane, avionul a fost doborât din greșeală”, se arată într-o declarație difuzată de compania TV de stat IRIB.

Staul Major a precizat că avionul a fost lovit deoarece zbura în apropierea unui obiect militar important. După cum se subliniază în declarație, acest lucru s-a întâmplat în condiții de alertă militară sporită, în contextul eventualității unui răspuns al SUA la atacul cu rachete asupra bazelor militare în Irak.

La rândul său, ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, a scris într-un mesaj pe Twitter că dezastrul a fost provocată de  ”o eroare umană în momentul crizei generate de aventurismul SUA”. El și-a cerut iertare și a exprimat profunde condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața în urma catastrofei.

Fluxul de știri
0