Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Va fi sau nu implicată ANI în evaluarea integrității judecătorilor - Ce spune ministrul

© Sputnik / Rodion ProcaFadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Justiției afirmă că de evaluarea integrității judecătorilor în viitorii cinci ani se va ocupa o comisie specializată în cadrul CSM, fără intervenția ANI. Conceptul se conține într-un proiect de lege transmis de Guvern Consiliului Europei.
Va fi sau nu implicată ANI în evaluarea integrității judecătorilor -Ce spune Ministrul

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a declarat că averile judecătorilor vor fi evaluate de către o comisie specializată timp de cinci ani, iar în cazul în care datele nu vor coincide cu cele din declaraţiile pentru venit, magistraţii ar putea fi excluşi din sistem. Ministrul  mai spune că în acest interval de timp Autoritatea Naţională de Integritate nu va interveni.

"Această competență de evaluare a integrității este pentru cinci ani de zile și ea va fi dată Comisiei de evaluare şi calificare a judecătorilor. După  expirarea acestei perioade, competențele respective vor reveni ANI, care se va ocupa în mod sistemic de evaluarea în continuare a judecătorilor. Acest interval de timp, de cinci  ani, va fi  un răgaz și pentru sistemul politic, pentru a repune în funcție pe deplin activitatea ANI”, a declarat Fadei Nagacevschi.

Ministrul a mai spus că, în cazul în care reforma eșuează și judecătorii nu conştientizează aceste schimbări, s-ar putea să avem o evaluare externă care va reclădi de la zero sistemul.

„Dacă vor fi jocuri subterane, cine va crește electoral sau cine va descrește, atunci nu va fi nicio o reformă”, a precizat Fadei Nagacevschi.

Proiectul privind evaluarea judecătorilor a fost trimis de către executiv, spre examinare, Consiliului Europei.

Fluxul de știri
0