Un studiu realizat anterior de IDIS- ”Viitorul” arata că 90 % din veniturile obținute de proprietarii de microbuze de pasageri, de pe rutele din municipiul Chișinău, erau informale. Expertul economic Veaceslav Ioniță estimează că problema este actuală, deoarece lipsește un mecanism transparent de monitorizare a călătoriilor.
”În municipiul Chișinău, conform statisticilor, venitul obținut în urma transportării pasagerilor cu microbuzele era de 70 de milioane de lei, anual. Cercetarea IDIS–”Viitorul” a demonstrat un venit de 600 de milioane de lei, în fiecare an, care nu era reflectat în datele oficiale – nici ca tichete, nici ca bani. Dacă aș întreba oamenii când ultima dată au primit tichete în microbuz, ar spune: Domnule Ioniță, glumești”, a relatat Veaceslav Ioniță.
Fenomenul evaziunii fiscale persistă și în domeniul transportului interurban de pasageri, afirmă Veaceslav Ioniță.
”Avem vreo 500 de firme, vreo 7000 de rute. Rutele stau una peste alta. Autobuzele sunt goale. Nimeni nu știe ce se întâmplă în acest domeniu”, a precizat Veaceslav Ioniță.
Soluția este implementarea unui sistem integrat de management în transportul de pasageri, a subliniat Ioniță:
”Vorbim despre vânzarea biletelor în sistem unic integrat. Aceasta permite fluidizarea traficului și monitorizarea fluxului real al călătorilor. Pe de altă parte, Serviciul Fiscal are acces la toate informațiile, în regim online”.