Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pensii mai mari cu 25 la sută: Câte persoane vor beneficia de acestea

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
De la începutul acestui an, pensia de urnaș este stabilită în mărime de 75%, anterior aceasta fiind de 50%.

CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. Începând cu 1 ianuarie 2020, cuantumul pensiei de urmaş s-a majorat cu 25 la sută în cazul copiilor până la vârsta de 18 ani. În cazul în care aceștia îşi continuă studiile în instituţii de învăţământ de zi (secundar, mediu de specialitate şi superior), pensia se va acorda până la terminarea acestora, însă fără a depăși vârsta de 23 ani.

Pensii și plăți sociale - Sputnik Moldova
Societate
Important: Ce trebuie să facă beneficiarii de pensii stabiliți în străinătate

Astfel, de la începutul anului viitor pensia respectivă se va stabili în mărime de 75% pentru fiecare urmaş, dar nu mai puţin decât cuantumul alocaţiei sociale pentru pierderea întreținătorului. Până acum, pensia de urmaş se acorda în mărime de 50% pentru fiecare urmaş din pensia întreținătorului decedat.

De reexaminarea pensiilor de urmaş, în conformitate cu recentele modificări legislative,  vor avea parte şi beneficiarii care şi-au  stabilit pensiile până la 1 ianuarie 2020. Pentru a beneficia de această majorare nu este necesară depunerea suplimentară a actelor. Pensiile de urmaş majorate după 1 ianuarie 2020 pot fi ridicate prin intermediul prestatorilor de servicii de plată  care asigură plata pensiilor şi alocațiilor sociale.

Conform datelor statistice ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, din data de 1 ianuarie 2020, vor beneficia de majorarea pensiilor  de urmaș circa 9010 copii.

Fluxul de știri
0