Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În 2024, Moldova se va conecta la piața energetică europeană: Vom avea curent mai ieftin?

© SputnikCălin Negura
Călin Negura - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Direcției Politici în domeniul energetic la Ministerului Economiei și Infrastructurii, Călin Negura, a declarat în studioul Sputnik Moldova că proiectul de interconectare la piața energetică europeană va fi funcțional în luna martie 2024.
În 2024 Moldova se va conecta la piața energetică europeană-ce se întâmplă până atunci

Călin Negura a precizat că stația back to back din Vulcănești și lina electrică aeriană Vulcănești-Chișinău vor deveni funcționale în martie 2024.

Funcționarul din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii a declarat că, odată cu punerea în aplicare a acestui proiect energetic, Moldova va fi interconectată asincron cu rețeaua de energie electrică continentală și va beneficia de cele mai mici prețuri la curent.

„În 2020, către mijlocul anului, va fi finalizat pachetul de documentație pentru lansarea licitației de achiziționare a stației back-to-back în Vulcănești de 600 de megawați și o linie de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău. La finele anului vom avea deja încheiată procedura de selectare a contractorului principal sau a furnizorului stației back-to-back. Concomitent, se va realiza proiectarea și construcția liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău. Costurile sunt estimate la aproximativ 200 de milioane de euro”, a precizat Călin Negura.

Funcționarul mai spune că prin proiectul de interconectare electroenergetică Moldova ar putea importa energie electrică din orice parte a Europei continentale. În plus, va exista posibilitatea de a tranzacționa și achiziționa energie electrică nu doar pentru consumul intern.

Incendiu de proporții lângă o centrală electrică din Moscova - Sputnik Moldova
Video
Imagini video de groază: Incendiu de proporții lângă o centrală electrică din Moscova

„În prezent, există o piață spot a energiei electrice care cuprinde România, Ungaria, Slovacia și Cehia, precum și o piață pentru contracte ce se întinde din Balcani până în Europa Centrală. Printr-o astfel de interconectare, Moldova, va fi înconjurată de mai mulți jucători pe piață și vor fi tranzacționate cantități mai mari de energie electrică. Prin noua interconectare ar putea fi importată energie electrică din orice parte a Europei continentale”, a menționat Călin Negura.

Funcționarul a mai spus că darea în folosință a primului modul de 300 de megawați va avea loc în primăvara anului 2023, iar un an mai târziu, adică în martie 2024, va deveni funcțional și cel de-al doilea modul. Această interconectare va asigura două treimi din consumul de energie electrică pe piața din Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat. 

Fluxul de știri
0