Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum putem reduce sărăcia și eradica foametea: Sfaturile specialiștilor pentru 2020

© Pixabay / FotoshopTofsAlimente sănătoase
Alimente sănătoase - Sputnik Moldova
Abonare
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat anul 2020 Anul internaţional al sănătăţii plantelor, cu scopul de a reduce sărăcia globală.

CHIȘINĂU, 8 ian – Sputnik. Protejarea sănătății plantelor poate ajuta la combaterea foametei, reducerea sărăciei, protejarea mediului și stimularea dezvoltării economice. Astfel, Organizația Națiunilor Unite a declarat anul 2020 Anul internațional al sănătății plantelor.

Днестр - Sputnik Moldova
Societate
Cum poate fi „rupt lanțul violenței”: Planurile ONU pentru Transnistria până în 2022

Potrivit site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură(FAO), plantele reprezintă sursa aerului pe care îl respirăm şi constutuie o mare parte din hrana noastră.

„FAO estimează că până la 40 de procente dintre culturile ce generează hrană se pierd anual din cauza dăunătorilor şi bolilor. Astfel, milioane de oameni rămân fără hrană, agricultura fiind şi o sursă primară de venituri pentru comunităţile sărace”, este precizat într-un comunicat de presă al ONU.

Specialiștii FAO mai spun că reducerea biodiversității este determinată și de triplarea în ultimul deceniul al numărului de călătorii şi comerţ internaţional. Acest lucru accelerează răspândirea bolilor în jurul lumii şi provoacă pagube pentru plantele native şi mediu.

„Dăunătorii şi bolile sunt adesea imposibil de eradicat odată ce s-au instalat, iar gestionarea lor este scumpă şi necesită timp. Prevenţia este esenţială pentru evitarea impactului devastator al dăunătorilor şi bolilor asupra agriculturii, mijloacelor de subzistenţă şi a securităţii alimentare, iar mulţi dintre noi joacă un rol important”, mai spun specialiștii FAO.

În același timp, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură recomandă minimalizarea utilizării pesticidelor și chiar evitarea substanţelor otrăvitoare atunci când trebuie eliminaţi dăunătorii.

Pentru a păstra sănătatea plantelor, oamenii au sarcina:

  • de a evita transportarea plantelor şi a produselor vegetale în timpul călătoriilor peste hotare;
  • persoanele angajate în industriile de transport trebuie să se asigure că navele, aeronavele, camioanele şi trenurile nu transportă dăunători sau boli în zone noi;
  • guvernele trebuie să-şi crească susţinerea la nivel naţional sau regional pentru organizaţiile de protecţie a plantelor din prima linie de apărare.

În contextul Anului internațional al sănătății plantelor, la nivel global vor fi organizate sute de evenimente. Cele mai importante sunt cea de-a 15-a sesiune a Comisiei pentru Măsuri Fitosanitare, care va avea loc la Roma, în perioada 30 martie - 3 aprilie 2020 şi Conferinţa Internaţională pentru Sănătatea Plantelor, „Protejarea sănătăţii plantelor într-o lume în schimbare”, preconizată pentru perioada 5-8 octombrie 2020 și care se va desfășura la Helsinki.

Fluxul de știri
0