Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova, la fiecare oră, sunt tăiate câte trei hectare de pădure: Reacția Moldsilva

© Sputnik / Ирина ЛяховаВырубка лесов в селе Кошерница, Вадул-луй-Водэ
Вырубка лесов в селе Кошерница, Вадул-луй-Водэ - Sputnik Moldova
Abonare
Calculele Biroului Național de Statistică arată că, zilnic, în țara noastră sunt tăiate zeci de hectare de pădure. Fondul forestier însă nu se diminuează, dau asigurări reprezentanții Moldsilva, care afirmă că în locul copacilor tăiați sunt plantații alții în loc.

CHIȘINĂU, 8 ian - Sputnik. În Republica Moldova se taie câte trei hectare de pădure la fiecare oră, arată datele Biroului Național de Statistică pentru 2018. 

Potrivit Agenției ”Moldsilva”, mai puțin de 13% din suprafața totală a Moldovei este acoperită cu păduri. Majoritatea (87%) se află în proprietatea statului, peste 12% sunt deținute de primării și 0,6 sunt proprietate privată. În ultimii ani s-a atestat o creștere substanțială a suprafețelor forestiere pe care sunt efectuate lucrări de tăiere a pădurilor. Tabloul de mai jos arată cum a evoluat această tendință în timp.

Directorul interimar al Agenției Moldsilva, Nicolae Munteanu, susține însă că nu există motive de îngrijorare, întrucât în locul copacilor tăiați sunt plantați alții în loc. Mai mult, fondul forestier nu se diminuează, afirmă Nicolae Munteanu, ci, din contra, crește din an în an.

Pădurile atenuează impactul factorilor nefavorabili asupra ecologiei: ajută la protejarea resurselor acvatice, elimină oxigen şi menţin echilibrul bioxidului de carbon, azot şi fosfor în atmosferă. Pădurile din Moldova pot absorbi peste 2 milioane de tone de bioxid de carbon anual. De asemenea, joacă un rol important în lupta împotriva eroziunii solului și alunecărilor de teren.

Fluxul de știri
0