Tensiuni în Orientul Mijlociu: Iranul a atacat două baze militare ale SUA din Irak

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaExplozie
Explozie - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Noaptea trecută, Iranul a atacat cu rachete două baze militare americane amplasate în Irak. Informația a fost confirmată de Pentagon.

CHIȘINĂU, 8 ian - Sputnik. Mai multe rachete au fost trase împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil din Irak folosite de armata americană și de coaliția care o sprijină.

Иранцы сжигают флаг США, архивное фото - Sputnik Moldova
România, între SUA și Iran, se află ”în prima linie a frontului irakian”

Un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA, Jonathan Hoffman, a declarat că ”aceste rachete au fost trase dinspre Iran şi au vizat cel puţin două baze irakiene care găzduiesc militari americani şi membri ai coaliţiei”.

După primele atacuri, Pentagonul a anunțat că va face o analiză a situației. ”Evaluăm situaţia şi răspunsul nostru, luăm toate măsurile necesare pentru a proteja personalul american, partenerii săi şi aliaţii din regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al DOD, Jonathan Hoffman.

De cealaltă parte, ministrul de externe iranian, Javad Zarif a spus că atacurile au fost de ”autoapărare”, preluând retorica folosită de Donald Trump drept motiv al asasinării generalului Soleimani.

”Atacurile cu rachete împotriva bazelor americane din Irak au fost măsuri legitime de autoapărare și s-au încheiat acum, întrucât Iranul nu intenționează să facă război sau să escaladeze situația mai departe”, a declarat ministrul de externe, Javad Zarif.

Ministrul iranian a explicat că ”au fost „măsuri proporționale în autoapărare” în conformitate cu 51 din Carta ONU”, precizând că ”Nu căutăm escaladarea sau războiul, ci ne vom apăra de orice agresiune”.

Zarif a argumentat că loviturile au vizat bazele SUA de la care au fost lansate atacuri „lașe” împotriva cetățenilor iranieni și a unor înalți funcționari - referindu-se la generalul Qassem Soleimani, șeful Forței Quds a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, ucis într-un atac de drone în afara Bagdadului săptămâna trecută, transmite Russia Today.

Fluxul de știri
0