Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce sărbătoresc moldovenii Crăciunul de două ori

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Accesați arhiva multimediaВ Свято-Троицком кафедральном соборе в Екатеринбурге во время рождественского богослужения
В Свято-Троицком кафедральном соборе в Екатеринбурге во время рождественского богослужения - Sputnik Moldova
Abonare
Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc, oficial, Nașterea lui Iisus Hristos , de două ori, pe 25 decembrie şi pe 7 ianuarie. Motivul este unul simplu - unii îl marchează conform calendarului iulian, alții după cel gregorian.

Chişinău, 7 ian — Sputnik. Creştinii ortodocşi marchează astăzi Naşterea lui Iisus Hristos pe stil vechi. În 2013, Parlamentul Republicii Moldova a operat modificări legislative prin care data de 25 decembrie, atunci când se sărbătoreşte Crăciunul pe stil nou, a fost declarată oficial zi de odihnă.

Acest lucru a fost condiţionat de faptul că în ţara noastră există creştini care marchează sărbătoarea conform calendarelor iulian şi gregorian. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial.

Colindători cu Steaua din Rusia - Sputnik Moldova
Steaua de la Betleem care i-a condus pe magi către Pruncul Iisus: Iată ce era de fapt

Înainte de Hristos existau două sisteme de calculare a timpului unui an: unul al egiptenilor — care era mai corect, dar nici el perfect — de 365 zile, altul, al românilor, care era de 355 zile. Însă, rămânea anual o diferenţă de timp de zece zile între aceste două sisteme, şi chiar între fiecare dintre ele şi calendarul solar.

După această constatare, s-a simţit nevoia de îndreptare a lor şi a punerii lor în acord cu calendarul ceresc. Astfel, împăratul roman Iuliu Cezar, în anul 46 i.Hr., adopta sistemul de calcul egiptean, sistem care s-a numit „calendarul iulian". Acest calendar a fost folosit de întreaga creştinătate, timp de 15 secole. Şi tot de calendarul iulian s-au servit şi Sfinţii Părinţi la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325), la calcularea datei Paştilor.

Deoarece între calculul calendarului iulian de 365 de zile şi 6 ore şi cel al calendarului solar de 365 zile, 5 ore, 43 minute şi 46 secunde rezulta anual o diferenţă de 11 minute şi 14 secunde, s-a ajuns după 330 de ani la o diferenţă de trei zile (cu cât a rămas în urma calendarul iulian).

© Sputnik / Дарья ЧернегаCoptură de Crăciun
De ce sărbătoresc moldovenii Crăciunul de două ori - Sputnik Moldova
Coptură de Crăciun

Astfel că, în vremea Sinodului I Ecumenic, echinocţiul de primăvară se afla la 21 martie în loc de 24 martie, cât a fost în anul 46 i.Hr., când împăratul Iuliu Cezar a îndreptat calendarul. De atunci, Sinodul a luat ca punct de plecare în calcularea datei Paştilor, ziua de 21 martie, când a fost atunci echinocţiul de primăvară.

Specialiştii astronomi au constatat că, şi după aceea, din 123 în 123 de ani echinocţiul de primăvară retrogradează cu o zi. Acest lucru fiind constatat de-a lungul secolelor, învăţaţii vremii — în Răsărit ca şi în Apus — au sesizat faptul şi au propus conducătorilor Bisericii îndreptarea calendarului, pentru ca tabelele pascale nu mai corespundeau cu ziua lunii pline astronomice.

Pe 24 februarie 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut o reforma, suprimând zece zile din calendar, astfel încât data de 5 octombrie a devenit 14 octombrie. De atunci calendarul s-a numit „gregorian" sau „stilul nou".

кафедральный собор Митрополит ВЛАДИМИР  - Sputnik Moldova
Societate
Mitropolitul Vladimir: Cerul s-a unit cu pământul - S-a născut Mântuitorul Iisus Hristos

Timp de 40 de zile înainte de sărbători, creștinii respectă Postul Crăciunului, care se încheie în ziua de Crăciun după liturghie.

În seara de Ajun, după apusul soarelui şi până înainte de miezul nopţii, sunt aşteptaţi copiii la colindat. La ora 12 noaptea se merge la biserică, la snocne, cum se numeşte slujba de la miezul nopţii. După slujbă, în biserică se colindă iar din repertoriu nu lipseşte cea mai veche şi mai lungă colindă, care conţine 17 strofe. În dimineaţa de Crăciun, toată lumea merge din nou la biserică, unde un grup de tineri vine cu Viflaimul.

© Photo : DSECaravana de Crăciun a pompierilor
De ce sărbătoresc moldovenii Crăciunul de două ori - Sputnik Moldova
Caravana de Crăciun a pompierilor

Republica Moldova nu este însă singura țară în care,  în mod oficial, Sfânta Sărbătoare a Nașterii Domnului este prăznuită de două ori, pe stil nou și pe stil vechi. Crăciunul mai este sărbătorit de două ori în Ucraina, Belarus, Albania, Liban , conform unor date, în Eritreea.

Fluxul de știri
0