Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important pentru producători: Ce se întâmplă cu TVA-ul în agricultură în 2020

© Sputnik / Miroslav RotariRadu Mudreac
Radu Mudreac - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Comisiei parlamentare de profil, deputatul Radu Mudreac, a declarat în studioul Sputnik Moldova că la începutul anului în curs Guvernul va constitui un grup de lucru pentru a soluționa problema aplicării cotei TVA în agricultură.
Important pentru producători - Ce se întâmplă cu TVA-ul în agricultură în 2020

Deputatul spune că, la ora actuală, TVA în agricultură este de 8%, iar când producția agricolă este furnizată într-o altă formă, TVA se ridică la 20% Această diferență reprezintă o povară pentru procesatori. Experții spun că statul ar trebui să găsească o soluție de aplicare a unui TVA de 8% pe întreg lanțul, așa cum este în industria laptelui. Și o a doua problemă ar fi restituirea de către stat a diferenței de TVA.

Radu Mudreac a declarat în studioul Sputnik Moldova că la începutul anului în curs Guvernul va constitui un grup de lucru pentru a soluționa problema aplicării cotei de TVA în agricultură.

 „Există o problemă de câțiva ani în ceea ce ține de aplicarea cotei TVA la produsele agricole. A fost luată o decizie ca la începutul anului să fie creat un grup de lucru în cadrul Guvernului - cu agricultorii, cu exportatorii, reprezentanții fiscului și ai ministerului de resort, pentru a discuta care ar fi mecanismul de aplicare a TVA-lui în agricultură. Noi avem o problemă destul de serioasă de aplicare pe lanț a TVA-lui. Semințele de floarea soarelui se procură cu un TVA de 8%, iar uleiul se comercializează cu un TVA de 20%. Asemenea situații se constată și pentru alte produse. Guvernul va trebui să examineze mai multe versiuni, fie aplică pe întreg lanțul un TVA de 8%, aplică un TVA de 20% sau statul își asumă restituirea diferenței de 12% din TVA”, a punctat deputatul.

Radu Mudreac a mai precizat că statul ar putea să înregistreze anumite pierderi la buget în cazul în care TVA-ul în agricultură s-ar diminua pe întreg lanțul de producere, dar că aceste pierderi at putea fi recuperate în timp.

Fluxul de știri
0