Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Investitorii străini recomandă: Demonopolizați serviciile de radioterapie

© Sputnik / Miroslav RotariVelentina Stratan
Velentina Stratan - Sputnik Moldova
Abonare
Investitorii nu sunt interesați să modernizeze serviciile de radioterapie din Republica Moldova. Care este motivul?
Investitorii străini recomandă: Demonopolizați serviciile de radioterapie

Asociația Investitorilor Străini (FIA) din Republica Moldova i-a recomandat Guvernului să demonopolizeze serviciile de radioterapie. Investitorii ocolesc domeniul din cauza unei hotărâri de Guvern adoptată în 2012, care prevede ca acestea să fie oferite de către un singur prestator, prin intermediul parteneriatului public-privat, pentru o perioadă de 45 de ani.

Potrivit FIA, reglementarea respectivă nu permite altor instituții medico-sanitare să presteze servicii de radioterapie, limitând în acest mod accesul pacienților la tratament. De ce am ajuns în situația respectivă? La această întrebare a răspuns, în cadrul emisiuni ”Contrapunct”, Valentina Stratan, doctor în științe biologice și șefa Laboratorului Imunologie și Genetică Moleculara a Institutului Oncologic.

”Serviciul oncologic a fost demonopolizat încă în 2010. Am prevăzut atunci în Legea ocrotirii sănătății ca acest serviciu să fie prestat  atât de instituțiile medicale publice, cât și de instituțiile medicale private, în condițiile în care instituțiile au medici oncologi și hematologi. În 2012 a apărut însă Hotărârea de Guvern care stipula instituirea parteneriatului-public privat în domeniul radioterapiei. În 2014, a fost încheiat un contract între Guvernul Republicii Moldova, Banca Mondială și un investitor, care și-a manifestat interesul să dezvolte acest serviciu. Condițiile impuse de investitor erau însă dezavantajoase pentru țara noastră, ca urmare contractul a fost reziliat. Ulterior, nu au existat solicitări în acest sens din partea altor investitori”, a relatat Valentina Stratan.

Între timp, Guvernul pasează problema modernizării serviciului de radioterapie Institutului Oncologic. În prezent, în instituție există un singur aparat modern de radioterapie, care periodic se defectează.

”Un nou accelerator linear va fi instalat la Institutul Oncologic în timpul apropiat. A fost achiziționat în cadrul unui proiect demarat mai de mult de către Agenția Națională pentru Energie Atomică. În prezent, aven un singur accelerator linear. Medicii lucrau în trei schimburi, pentru pacienți era greu. Noul aparat ne va ajuta foarte mult”, a precizat Valentina Stratan.

De tratament prin radioterapie au nevoie, în fiecare an, aproximativ 5000 de pacienți.

Fluxul de știri
0