Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Funcționarii din Moldova încalcă jurământul depus și ignoră activitatea Ombudsmanului

© Sputnik / Miroslav RotariMihai Cotorobai
Mihai Cotorobai - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai spune că în Moldova majoritatea funcționarilor din instituțiile de stat încalcă jurământul depus și nu poartă nici o răspundere. Ombudsmanul mai spune că în ultimii 10 ani autoritățile au neglijat activitatea Avocatului Poporului.
Funcționarii din Moldova încalcă jurământul depus și ignoră activitatea Ombudsmanului

Avocatul Poporului pentru Drepturile Omului, Mihai Cotorobai a declarat în studioul Sputnik Moldova că majoritatea funcționarilor din instituțiile de stat care depun jurământul, îl încalcă și nu poartă nici o răspundere. Ombudsmanul spune că multe instituții de stat nu cunosc rolul Avocatului Poporului.

„Există o reglementare în legislația noastră cea de angajare în câmpul muncii sub condiția depunerii jurământului. Mulți funcționari depun jurământul. Peste tot persistă  această expresie jur, să apăr drepturile și libertățile omului. Spuneți-mi vă rog dacă vreun funcționar public a purtat vreo răspundere pentru încălcarea jurământului. N-o să găsiți nici o instituție de stat”, a menționat Mihai Cotorobai.

El spune că în 2016 s-a confruntat cu o situație penibilă, când autoritățile au luat act de Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor omului în Moldova, și în loc să implementeze câteva recomandări au sugerat Ombudsmanului alte recomandări.

„În 2016 după prezentarea raportului s-au făcut mai multe recomandări Guvernului, după care tot Guvernul a făcut vreo 17 recomandări Ombudsmanului ce trebuie să fac eu. Prin acele recomandări, autoritățile de la acea vreme au dat de înțeles că ei așa și nu au înțeles care este rolul Avocatului Poporului într-un stat democratic, că această instituție este una autonomă și independentă față de orice autoritate publică. Despre ce stat de drept putem noi să vorbim”, a punctat Mihai Cotorobai

Ombudsmanul a mai spus că în ultimii 10 ani Parlamentul n-a audiat nici odată rapoartele fostului Centru Pentru Drepturile Omului și a avocaților parlamentari. Totodată Mihai Cotorobai a precizat că din 900 de cereri venite pe adresa Avocatului Poporului în 2109, două treimi din ele vizau condițiile catastrofale de detenție a deținuților.

Fluxul de știri
0