Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Țara în care ajung cei mai mulți emigranți moldoveni

© Sputnik / Alexey Filippov / Accesați arhiva multimediaМигранты в Москве
Мигранты в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor Biroului Migrație și Azil, numărul persoanelor plecate la muncă sau în căutarea unui loc de muncă peste hotare în anul 2018 a fost de 352,7 mii persoane, din care 238,2 mii bărbați și 114,5 mii femei.

CHIȘINĂU, 2 ian - Sputnik. Federația Rusă se află în fruntea topului țărilor recipiente ale emigranților din Republica Moldova, potrivit Biroul Migrație și Azil.

Președintele Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Președintele Republicii Moldova, despre revenirea acasă a muncitorilor migranți

În afară de Rusia, printre țările care primesc la muncă cei mai mulți cetățeni moldoveni se află și Italia, Germania, Marea Britanie, Franța, Israel și Turcia. Există o diferențiere substanțială între țări, în funcție de gen. Distribuția pe sexe denotă discrepanțe semnificative privind țările de destinație, bărbații preponderent pleacă în Federația Rusă (48%), Germania (11%), Italia (8%); femeile – în Italia (35%), Federația Rusă (29%), Israel (8%) etc.

La începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau 22 de mii 764 de străini (inclusiv apatrizi), dintre care 53% erau bărbați și 47% femei, din 112 state, reprezentând 0,6% din populația totală a țării.

În sistemul de azil erau înregistrate 522 persoane, din care: 104 persoane - solicitanți de azil, 163 persoane - refugiați și 255 persoane - beneficiari de protecție umanitară.

Fluxul de știri
0