Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Spitalele vor fi finanțate mai bine în 2020: Cum vor fi cheltuiți banii

© Sputnik / Miroslav RotariDenis Valac
Denis Valac - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Spitalele vor primi peste 4 miliarde de lei în 2020, din fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală (AOAM). Suma este mai mare cu 11,5 % față de anul trecut. Cum vor fi cheltuiți banii?
Spitalele vor fi finanțate mai bine în 2020: Cum vor fi cheltuiți banii

Veniturile fondurilor AOAM vor crește în 2020 cu peste 14 la sută. Aceasta îi va permite Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) să aloce mai multe surse financiare pentru profilaxia și tratamentul maladiilor. Cei mai mulți bani vor primi spitalele, peste patru miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 11,5% față de anul 2019. Detalii a oferit vicedirectorul CNAM, Denis Valac, în cadrul emisiunii ”Contrapunct”.

În domeniul sănătății sunt implementate mai multe programe naționale și speciale de prevenire și tratament al maladiilor grave. Datorită majorării bugetului destinat sectorului spitalicesc – cu peste 431 de milioane de lei -  mai mulți pacienți vor beneficia de avantajele acestor programe.

”Dacă e să ne referim la programul pentru tratamentul pentru cataractă, vor fi contractate 6215 cazuri, mai multe cu 314 față de anul 2019. De asemenea, cu 527 mai mulți pacienți vor beneficia de intervenții de endoprotezare, comparativ cu anul trecut. Pentru domeniul cardiologiei intervenționale vor fi alocate cu peste patru milioane de lei mai mult și vor fi tratate suplimentar încă142 de cazuri. De asemenea, în 2020 vom finanța 35 de intervenții pentru pacienții cu AVC ischemic acut. Anul trecut au fost contractate doar 3 cazuri”, a relatat Denis Valac.

În premieră, în 2020 vor fi finanțate din fondurile AOAM intervențiile de implant cohlear la copii cu surditate. Procedura constă în atașarea în partea externă a urechii și implantarea în interiorul urechii a dispozitivelor medicale care înlocuiesc auzul natural. De asemenea, pentru prima dată vor fi acoperite cheltuielile pentru tratamentul modern al trombusurilor, în cazul bolilor cerebro-vasculare acute.

”Avem 32 de copii care necesită implanturi cohleare, în 2020 vom finanța 10 cazuri. De asemenea, vor fi alocate surse financiare pentru realizarea a 150 de intervenții de tromboliză”, a precizat Denis Valac.

Sume mai mari vor fi alocate din fondurile AOAM pentru efectuarea procedurilor de fertilizare in vitro, achiziționarea preparatului surfactant, administrat copiilor născuți prematur și procedurilor de chimioterapie.

Fondurile AOAM pentru 2020 prevăd venituri și cheltuieli în sumă de peste opt miliarde de lei.

Fluxul de știri
0