BUCUREȘTI, 31 dec – Sputnik. Angajații Sputnik Estonia sunt nevoiți să-și întrerupă relațiile de muncă cu Agenția începând cu 1 ianuarie 2020, din cauza amenințărilor cu deschiderea dosarelor penale, se anunță într-o declarație oficială a Agenției Internaționale de Presă “Rossiya Segodnya”.
“Din cauza amenințărilor cu urmărirea penală din partea autoritățile Estoniei, conform unui articol care prevede până la cinci ani închisoare, angajații Sputnik Estonia sunt nevoiți să-și întrerupă relațiile cu redacția. Sputnik Estonia și AIP Rossiya Segodnya își susțin angajații în această decizie”, informează agenția printtr-un comunicat.
Experiența, potrivit serviciului de presă, arată că în pofida absurdității amenințărilor autorităților estoniene, urmărirea penală a jurnaliștilor este o realitate în Europa de astăzi.
“Nu considerăm oportun să riscăm cu libertatea oamenilor. Considerăm că acțiunile regimului estonian în raport cu cetățenii lor reprezintă o persecuție deschisă, un abuz juridic, o manifestare a totalitarismului și o încălcare grosolană a principiilor libertății de exprimare, fără precedent în UE. Singura „vină” a jurnaliștilor este activitatea pentru presa rusească”, se menționează în declarație.
Reprezentantul OSCE Harlem Désir a declarat deja că extinderea sancțiunilor individuale ale UE împotriva lui Dmitri Kiseliov asupra întregii agenții și jurnaliști e o mare problemă pentru libertatea presei.
“Vom întreprinde toate măsurile juridice și de alt gen necesare pentru ca jurnaliștii Sputnik să poată activa fără a se teme de urmărire penală din partea structurilor de forță estoniene”, se menționează în comunicat.
Activitatea redacției, adaugă serviciul de presă, a fost suspendată, însă site-ul Sputnik Estonia va funcționa în continuare. Va fi necesar ceva timp pentru a-i restabili activitatea.
“Îndemnăm toate organizațiile internaționale și europene să-și exprime poziția față de acțiunile autorităților Estoniei. Ne adresăm, în special, ONU, UE, OSCE și Parlamentului European, Reporterilor fără Frontieră. Le aducem mulțumiri comunității de jurnaliști, reprezentanților societății civile, politicienilor și organizațiilor internaționale pentru susținerea acordată colegilor noștri. Susținerea voastră morală este foarte importantă și va fi necesară în viitor”, se menționează în declarație.