Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Economia informală în 2019: Mai mulți angajatori au renunțat să achite salariile în plic

© Sputnik / Miroslav RotariVeaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți angajatori au renunțat în anul 2019 să mai plătească salarii în plic. Sunt constatările unui studiu realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”.
Economia informală în 2019: Mai mulți angajatori au renunțat să achite salariile în plic

Potrivit unui studiu realizat de IDIS ”Viitorul”, aproximativ 40 de mii de persoane au primit salarii în plic, pe parcursul acestui an. Față de anul 2018, numărul angajaților în economia informală a scăzut de aproape două ori. Expertul economic Veaceslav Ioniță a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, cauzele acestei tendințe.

”În 2018, aproximativ 70 de mii de moldoveni activau în economia informală. În 2019, am avut în jur de 40 de mii de angajați. Noi avem 600 de mii de salariați, dintre ei – 220 de mii activează în sectorul bugetar, unde salarii în plic nu se achită. Apoi avem economia reglementată – industria gazului, industria de telecomunicații, întreprinderile străine mari, unde salariile sunt achitate oficial. Mai rămân 150 de mii de salariați care lucrează în întreprinderile noastre, și dintre ei aproximativ jumătate primesc salarii în plic”, a explicat Veaceslav Ioniță.

Reducerea numărului angajaților în domeniul economiei informale se datorează acțiunilor întreprinse de Guvern. Autoritățile au reușit să convingă o parte dintre agenții economici, cei care achitau salariile în plic parțial, să respecte legislația muncii.

”Să nu uitam că au fost reduse asigurările sociale cu 5%, a fost redus impozitul pe venit pentru persoanele fizice. Statul a spus: sunt mai bun cu tine, dar fii și tu om. Statul, pe de o parte, a oferit aceste două facilități fiscale, pe de alta parte, i-a strâns la perete pe agenții economici din domeniul economiei informale. Vorbim despre cei care achitau parțial salariile în plic”, a relatat Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, există trei domenii unde predomină în continuare ”munca la negru”: agricultură, construcții și transport.

”În agricultură e foarte greu să faci ordine. Avem fermieri care sunt scutiți de impozite și agenți economici care achită toate impozitele. De aceea, mulți agenți economici mari vor să trăiască aidoma fermierilor mici. Și în aceste condiții încep fel de fel de scheme. La fel se întâmplă în construcții. 30% sunt finisate neoficial, iar la 70 la sută prețul de vânzare nu corespunde cu cel real”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Fluxul de știri
0