Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cele mai active fracțiuni: Câte inițiative au fost adoptate în actuala legislatură

© Sputnik / Rodion ProcaЗаседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură
Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul de legislatura a X-a a reușit să adopte 175 de inițiative, chiar dacă activitatea sa a fost blocată timp de câteva luni. În cele ce urmează, aflați care fracțiuni au fost cele mai active în 2019.

CHIȘINĂU, 31 dec - Sputnik. Mandatele deputaților aleși în cadrul scrutinului din 24 februarie 2019 au fost validate de Curtea Constituțională pe 9 martie, iar ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a a avut loc pe 21 martie.

Парламент - Sputnik Moldova
2020 ne aduce schimbări: Cele mai importante legi adoptate de Parlamentul de legislatura X

Activitatea legislativă a fost însă blocată până în data de 8 iunie, când a fost învestit Guvernul. Până atunci nu a existat o majoritate parlamentară și, implicit, nici o conducere a Parlamentului.

Cu toate acestea, timp de cinci luni, parlamentarii au reușit să adopte 175 de inițiative legislative: 75 de legi și 100 de hotărâri de Parlament. Acestea au fost înaintate de Guvern, deputați sau președintele Republicii Moldova.

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (35 de deputați)

De departe, cel mai activ deputat socialist este Vasile Bolea, care de la începutul legislaturii a înaintat cu titlu de inițiativă legislativă 36 de proiecte de lege și hotărâre. Pe locul doi în fracțiunea PSRM se poziționează Grigore Novac, cu 17 inițiative, iar pe locul trei Vladimir Odnostalco - cu 11 proiecte. 

Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (30 de deputați)

În rândurile democraților, cel mai activ parlamentar este Serghei Sîrbu, care a înaintat cu titlu de inițiativă legislativă 14 proiecte. Pe locul doi se poziționează Vladimir Vitiuc și Igor Vremea, care au înaintat câte 9 inițiative până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare. 

Fracțiunea PAS, Blocul ACUM (13 deputați)

12 dintre cei 13 deputați din fracțiunea PAS au înaintat de la începutul actualei legislaturi, în egală măsură, câte cinci proiecte de lege. Ce-i drept, în majoritatea cazurilor este vorba despre inițiative care au fost semnate de mai mulți deputați. 

Fracțiunea ACUM Platforma DA (11 deputați)

O situație similară se atestă și în fracțiunea ACUM Platforma DA, în care majoritatea deputaților au câte cinci inițiative legislative înaintate, doar că toate proiectele sunt semnate de mai mulți parlamentari, astfel că nu poate fi vorba despre proiecte înaintate de un singur autor. 

Fracțiunea Partidului ȘOR (7 deputați)

Deputații Partidului ȘOR au fost mai pasivi. Denis Ulanov și Marina Tauber au câte 4 inițiative la activ, Vadim Fotescu - una singură, Iar Petru Jardan, Ilan Șor, Reghina Apostolova și Vadim Himici nu au nicio inițiativă legislativă înaintată sau semnată în calitate de coautori.

Deputații neafiliați

Printre parlamentarii independenți s-a remarcat Octavian Țîcu, care la începutul legislaturii făcea parte din fracțiunea PPDA, dar ulterior a părăsit Blocul ACUM. El a înaintat 21 de proiecte de lege și hotărâre.

Bilanțul activității fracțiunilor

Fracțiunea PSRM - 82 de inițiative

Fracțiunea PDM - 20 de inițiative

Fracțiunea PAS, Blocul ACUM - 111 de inițiative

Fracțiunea ACUM, Platforma DA - 68 de inițiative

Fluxul de știri
0