Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important: Ce se întâmplă cu mărfurile moldovenești pe piața rusă după 1 ianuarie

© Sputnik / Miroslav RotariRadu Mudreac
Radu Mudreac - Sputnik Moldova
Abonare
Antreprenorii moldoveni se pregătesc să revină pe piața rusă începând cu 1 ianuarie 2020. Rusia va extinde lista categoriilor de mărfuri moldovenești care pot fi exportate fără taxe vamale.
Important: Ce se întâmplă cu mărfurile moldovenești pe piața rusă după 1 ianuarie

Începând cu 1 ianuarie 2020, Federația Rusă va extinde lista categoriilor de mărfuri moldovenești care pot fi exportate fără taxe vamale. Este vorba despre carnea de bovină, semințele de floarea soarelui, zahăr, spirt etilic și mobilă.

Președintele Comisiei Parlamentare de profil, deputatul Radu Mudreac, consideră că revenirea unor categorii de mărfuri pe piața rusă va stimula exporturile moldovenești și vor apărea condiții pentru revitalizarea unor sectoare ruinate.

„Cu taxele care sunt aplicate la ora actuală nu prea suntem competitivi pe piața rusă, de aceea, dacă vor dispărea aceste taxe, produsele noastre vor intra pe piața rusă și vor fi competitive. Totodată, dacă este vorba de accesul pe piața Federației Ruse a cărnii de bovină, acest fapt va stimula revitalizarea sectorului zootehnic din Moldova. Pe piața de zahăr locală de asemenea există o problemă, ea este invadată de zahăr din Ucraina”, a declarat Radu Mudreac în studioul Sputnik Moldova.

Primele cinci categorii pentru care au fost excluse taxele de export în Rusia sunt merele, perele, gutuile proaspete, caisele, cireșele, vișinele, legumele conservate și vinurile. Anterior, premierul Ion Chicu a declarat că, în urma înțelegerii cu Rusia regimul fără taxe vamale va acoperi circa 70% din nomenclatura produselor moldovenești exportate în Federația Rusă.

Fluxul de știri
0