Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbare de situație: Moldovenii trimit mai puțini bani acasă

© Sputnik / Yana ZaharovaВалюта разных стран
Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă. Datele Băncii Naționale a Moldovei arată o scădere cu peste două procente a transferurilor făcute de cetățenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare.

CHIȘINĂU, 28 dec - Sputnik. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în luna noiembrie 2019, transferurile bănești, făcute prin intermediul băncilor, au atins cifra de 101,4 milioane de dolari, fiind în descreștere cu 2,1 la sută față de aceeași lună a anului trecut.

Igor Dodon a fost în vizită la Banca Națională - Sputnik Moldova
Igor Dodon, în vizită la Banca Națională: Ce se va întâmpla cu miliardul furat

Fluctuațiile cursului reduc din valoarea transferurilor

De asemenea, volumul total de bani trimiși de la începutul anului 2019 atestă o scădere. Astfel, pe parcursul perioadei ianuarie - noiembrie 2019, volumul total al transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a atins valoare de un miliard 114 milioane dolari SUA. Ceea ce reprezintă o scădere de aproximativ cinci la sută față de aceeași perioadă a anului precedent. Și fluctuațiile ratelor de schimb valutar au contribuit la reducerea volumului de bani ajunși în țară.

Cei mai mulți bani vin din UE

Cei mai mulți bani sunt transferați de moldovenii care muncesc în țările Uniunii Europene – puțin peste 50 la sută. Din Comunitatea Statelor Independente vin aproximativ 20 de procente din transferuri, iar 30 la sută provin din alte zone ale lumii.

© Photo : Banca națională a MoldoveiTransferuri bănești
Schimbare de situație: Moldovenii trimit mai puțini bani acasă - Sputnik Moldova
Transferuri bănești

Totuși, în acest moment, cei mai multe transferuri le fac cetățenii noștri care muncesc în Rusia - 18,6 la sută sau 18,88 milioane de dolari. În top urmează . Israel - 18,4 la sută sau 18,65 milioane de dolari, Italia - 11,6 la sută sau 11,78 milioane de dolari, Germania cu 9,11 milioane de dolari, Marea Britanie și Irlanda de Nord cu 8,4 milioane de dolari și SUA cu 6,81 milioane de dolari.

Fluxul de știri
0