Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Numărul elevilor ce învață rusa ca limbă străină - în descreștere, engleza – în creștere

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaElevi la școală în timpul orelor
Elevi la școală în timpul orelor - Sputnik Moldova
Abonare
Numărul elevelor din învățământul primar și secundar general din Republica Moldova care studiază rusa ca limbă străină în anul academic 2019/2020 este în scădere evidentă față de anul trecut.

CHIȘINĂU, 27 dec – Sputnik. Biroul Național de Statistică a făcut public  raportul "Activitatea instituțiilor de învățământ primar și secundar general în anul de studii 2019/20", în care, pe lângă alte aspecte, a prezentat și raportul dintre elevii care studiază engleza, franceza, rusa și germana ca limbă străină.

Numărul elevilor care învață engleza ca limbă străină – în creștere cu aproape 8 mii sau 3,4%

Potrivit BNS, în cest an de învățământ, aproape jumătate dintre elevii din instituțiile de învățământ primar și secundar general învață engleza ca limbă străină. Limba engleză este studiată în 878 de instituții de învățământ din țară, iar numărul elevilor care studiază această limbă s-a majorat cu 3,4% comparativ cu anul de studii 2018/19, înregistrând valoarea de 233,9 mii persoane. În anul trecut, doar 226,2 mii de elevi învățau engleza ca limbă străină.

© Photo : Biroul Național de Statistică Numărul elevilor din Republica Moldova care studiază în școli disciplina limbi străine, raportul dintre anul academic 2018-2019 și anul academic 2019-2020
Numărul elevilor ce învață rusa ca limbă străină - în descreștere, engleza – în creștere - Sputnik Moldova
Numărul elevilor din Republica Moldova care studiază în școli disciplina limbi străine, raportul dintre anul academic 2018-2019 și anul academic 2019-2020

Ponderea elevilor care studiază limba engleză din totalul elevilor ce studiază limbi străine este majoritară atât în mediul urban - 93,2% (cu 1,0 p. p. mai mult față de anul de studii precedent), cât și în mediul rural – 61,5% (cu 3,8 p. p. mai mult).

Franceza ca limbă străină în școli – în descreștere cu 3,7 la sută  

Pe locul doi ca limbă străină studiată în școli se plasează franceza. Limba franceză este studiată în 844 de instituții, iar numărul elevilor care studiază limba franceză s-a diminuat cu 3,7% și constituie 108,4 mii persoane, în timp ce în anul trecut acesta era de 112,6 mii.

Tot mai puțini elevi moldoveni învață în școală rusa ca limbă străină

 Zaharova, ofițerul de presă al MAE rus, răspunde la întrebările jurnaliștilor din Moldova - Sputnik Moldova
Video
Zaharova, ofițerul de presă al MAE rus, răspunde la întrebările jurnaliștilor din Moldova
Pe locul trei se clasează limba rusă. Potrivit Biroului Național de Statistică, rusa este învățată ca limbă străină studiată în școli de 100,2 mii de elevi, în descreștere cu mai bine de 8 mii față de anul trecut, când 108,7 mii de elevi învățau limba lui Pușkin ca limbă străină.

BNS nu precizează în câte școli este studiată limba rusă ca limbă străină.

Pe locul patru se situează limba germană. În Republica Moldova doar 10 mii 700 de elevi studiază germana ca limbă străină, în creștere cu circa 400 persoane (cu 3,9%) față de anul de studii trecut, când această limbă era învățată de doar 10 300 de elevi.  

Potrivit BNS, în anul de studii 2019/20, disciplina limba străină este studiată în 1215 instituții de învățământ primar și secundar general, numărul total al lor fiind de 1226 de unități.  

Fluxul de știri
0