Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Judecătorii vor fi numiți pe viață – anunțul ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi

© Sputnik / Rodion ProcaФадей Нагачевский
Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova
Abonare
Noul concept al reformei justiției ar urma să fie prezentat de către Ministerul Justiției la începutul lunii ianuarie.
Judecătorii vor fi numiți pe viață – anunțul ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că noul concept al reformei justiției nu diferă prea mult de conceptul realizat de către fosta conducere a Ministerului Justiției în frunte cu Olesea Stamate. Nagacevschi menționează că s-au operat modificări mai mult tehnice, decât de conținut în acest document. Rămâne în vigoare și ideea numirii pe viață a judecătorilor, eliminând perioada de testare de cinci ani, cum este în prezent. Acest lucru, potrivit lui Nagacevschi, i-ar face mai puțin vulnerabili pe judecători.

”Termenul de cinci ani de zile nu este bun. Modificarea constituției vizavi de CSM și modul de numire a judecătorilor este importantă. Vrem să excludem aceste chestiuni, adică judecătorii să fie numiți pe viață, întrucât mandatul lor nu este cert și în condițiile respective de instabilitate pot fi sensibili la anumite influențe externe. Foarte multe critici au fost în privința acestui termen”, a declarat ministrul justiției, Fadei Nagacevschi.

Fadei Nagacevschi mai spune că mecanismele de revocare din funcție a judecătorilor dacă încalcă legea rămân în vigoare.

Potrivit Ministrului Justiției, conceptul de reformare a justiției mai prevede revizuirea anumitor elemente legate de CSM. Mai exact, excluderea persoanelor din oficiu cum ar fi: ministrul Justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiției, care, potrivit lui Nagacevschi, ar putea aduce anumite influențe, dacă aceste persoane ar avea o rea intenție.

Fluxul de știri
0