Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Copiii abuzați sexual vor fi asistați de specialiști în condiții adecvate -detalii

© Sputnik / Rodion ProcaВиорика Думбрэвяну
Виорика Думбрэвяну - Sputnik Moldova
Abonare
Trei centre, care vor acorda asistență copiilor victime sau martori ai abuzurilor sexuale, vor fi create în țară, până la finele anului 2020. Detalii a oferit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.
Copiii abuzați sexual vor fi asistați de specialiști în condiții adecvate -Detalii

În prezent, copiii abuzați sexual trebuie să se deplaseze la diverse instituții pentru a fi audiați și asistați de specialiști. În aceste circumstanțe, procedura decurge anevoios și îi traumatizează repetat.

”De exemplu, există un copil care a fost abuzat sexual. El urmează să facă expertiza medico-legala și, în acest scop, merge la instituția abilitată. Ulterior, trebuie să fie audiat, în condiții prietenoase, așa cum reglementează legislația și să beneficieze de asistența psihologică de criză. Și acest copil este purtat pe la toate instituțiile abilitate. În condițiile respective, el este traumatizat de mai multe ori”, a relatat  Viorica Dumbrăveanu.

Vor fi create trei centre: în centrul, nordul și sudul țării. Copiii victime ale abuzurilor sexuale vor fi asistați aici de către toți specialiștii.  

”Fiecare centru va avea amenajată o cameră de audieri, va deține o bază de date cu toate înregistrările efectuate în timpul audierilor. Toți specialiștii, implicați în audierea și acordarea asistenței copilului, vor veni la acest centru – procurori, medici legiști, psihologi”, a explicat Viorica Dumbrăveanu.

Activitatea centrelor va fi finanțată din bugetul de stat.

”Centrele vor fi gestionate fie de un prestator public, fie de un prestator privat. Acesta va fi contractat printr-o procedura de achiziții. Donatorii ne vor oferi surse financiare pentru dotarea centrelor”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.

Fluxul de știri
0