Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Ortodox: Sfântul Ierarh Spiridon - dublu motiv de sărbătoare pentru chișinăuieni

© Photo : Moldova OrtodoxăBiserica Sfântul Ierarh Spiridon din Chișinău
Biserica Sfântul Ierarh Spiridon din Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Chișinăuienii au un dublu motiv de sărbătoare: Astăzi Biserica Ortodoxă din Moldova îl cinstește pe Sfântul Ierarh Spiridon și tot astăzi este prăznuit hramul singurei biserici din Capitală închinată Sfântului.

CHIȘINĂU, 25 dec - Sputnik. Pe 25 decembrie, Biserica Ortodoxă din Moldova îl cinstește pe Sfântul Spiridon al Trimitundei, care l-a rușinat pe ereticul Arie, arătându-se tuturor drept mare apărător al Ortodoxiei.

În fiecare an, pe 25 decembrie, creștinii ortodocși din țara noastră îl cinstesc pe Sfântul Spiridon al Trimitundei, Făcătorul de minuni. Dar în acest an, locuitorii Capitalei au un dublu motiv de sărbătoare. În duminica a 27-a după Rusalii, a fost sfințit altarul unei noi biserici cu hramul Sfântului Ierarh Spiridon, la Spitalul de Urgență, iar astăzi comunitatea și-a prăznuit hramul.

© Photo : Moldova OrtodoxăBinecuvântarea Mitropolitului Vladimir - sfințirea bisericii Sf. Ierarh Spiridon din Capitală
Calendar Ortodox: Sfântul Ierarh Spiridon - dublu motiv de sărbătoare pentru chișinăuieni - Sputnik Moldova
Binecuvântarea Mitropolitului Vladimir - sfințirea bisericii Sf. Ierarh Spiridon din Capitală

Slujba de sfințire, dar și prima Liturghie a fost săvârșită de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Mitropolitul Vladimir împreună cu un sobor de preoți.

De asemenea, la slujba praznicală a participat și directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, Egumena Epistemia, stareța Sfintei Mănăstiri Suruceni, personalul medical, credincioși, ctitori și binefăcători ai Bisericii.

La finalul Serviciului divin a fost oficiat un Tedeum de mulţumire, după care mitropolitul Vladimir a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la importanța actului de sfințire a Sfântului Prestol și a bisericii, explicând totodată și sensurile duhovnicești ale pericopei evanghelice citite în cadrul Sfintei Liturghii.

© Photo : Moldova OrtodoxăSfințirea Bisericii Sfântul Ierarh Spiridon
Calendar Ortodox: Sfântul Ierarh Spiridon - dublu motiv de sărbătoare pentru chișinăuieni - Sputnik Moldova
Sfințirea Bisericii Sfântul Ierarh Spiridon

Totodată, mitropolitul i-a felicitat pe creștini și cu prilejul hramului Bisericii, urându-le tuturor sănătate și spor duhovnicesc.

Viața Sfântului

Sfântul Spiridon s-a născut aproximativ în anul 270, în Askia din insula Cipru, pe vremea domniei Împăratului Constantin cel Mare. Numele său vine de la grecescul "σπυρις", care semnifică "coș împletit".

Calendar Creștin Ortodox 2020 - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2020

El se îndeletnicea cu păstoritul oilor. A fost căsătorit și a avut o fiică pe nume Irina. A rămas văduv din tinerețe, dar a continuat să-și crească fiica de unul singur. Ulterior a trecut la Domnul și fiica sa. Sfântul, fiind plin de dragoste Dumnezeiască, a îmbrățișat o viață ascetică, iar toată averea sa a cheltuit-o îngrijind de bolnavi și găzduirea străinilor.

Pentru viața sa curată, Spiridon a fost hirotonit episcop al cetății Trimitunda, aflată aproape de orașul Pafos. În anul 325 el a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea.

Aproximativ pe la anul 295, în timpul persecuțiilor împăratului păgân Maximian, sfântul Spiridon a fost arestat și exilat pentru o vreme. În cadrul ședințelor Sinodului Ecumenic de la Niceea, convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare împotriva ereziei lui Arie, în anul 325, sfântul din Trimitunda se va arăta înaintea tuturor ca un mare apărător al Ortodoxiei și făcător de minuni.

 

Sfântul Ierarh Spiridon a trecut la cele veșnice în anul 348, la vârsta de 78 de ani. El a fost îngropat în biserica Sfinții Apostoli, din cetatea Trimitunda. Pentru a le păzi de pericolul sarazin, ciprioții au hotărât mutarea cinstitelor sale Moaște în capitala bizantină, Constantinopol. În anul 1453, înainte de cucerirea Constantinopolului de către turci, moaștele Sfântului Spiridon sunt duse în Serbia, iar mai apoi în insula Corfu, Grecia, unde se afla și astăzi. Cinstitele moaște au fost aduse de către părintele Georgios Kalohairetis.

Spiridon, sfântul care își părăsește racla

Sfântul Spiridon își ”părăsește” periodic racla sa pentru a-i ajuta pe oamenii care îl cheamă în rugăciune, cu credință. Plecând prin lume să facă bine celor care au nevoie de ajutorul său, sfântul își tocește încălțămintea (niște papuci din mătase).

Părinții slujitori la catedrala din Corfu îi schimbă anual veșmintele și încălțămintea tocită. Înnoirea veștmintelor sfântului are loc în ziua prăznuirii sale, pe 12/25 decembrie. Cu binecuvântarea episcopului grec din Pafos, hainele și încălțămintea sunt dăruite parohiilor și mănăstirilor ortodoxe din întreaga lume.

Datorita minunilor săvârșite în întreaga lume, Sfântul Spiridon a fost numit "sfântul călător".

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova, 480 de moldoveni poartă numele în cinstea sfântului Spiridon.

Fluxul de știri
0