Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vicepremierul pentru Reintegrare, despre contrabanda prin Transnistria: există înțelegere

© Sputnik / Miroslav RotariAlexandru Flenchea
Alexandru Flenchea - Sputnik Moldova
Abonare
Regiunea transnistreană beneficiază de un mecanism preferențial privind importul de produse, iar acest lucru creează toate oportunitățile pentru contrabandiști de a-și dezvolta ”afacerile” tenebre.
Vicepremierul pentru Reintegrare, despre contrabanda prin Transnistria: există înțelegere

Vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, recunoaște că pentru regiunea transnistreană nu sunt aplicate taxele de import, așa cum se întâmplă în dreapta Nistrului, adică acea TVA, aplicată în Republica Moldova. Acest lucru facilitează activitatea contrabandiștilor. Alexandru Flenchea spune că, fără îndoială, această problemă trebuie rezolvată, însă atunci când sunt interese financiare majore, acest lucru e mult mai dificil de făcut.

”Subiectul nu este nou. Despre acest lucru s-a discutat de mai multe ori. Diferența tarifelor de import este o sursă de contrabandă. Există înțelegere că acest lucru trebuie rezolvat cât mai repede. Eu un pas care trebuie făcut”, a declarat Alexandru Flenchea în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.   

Potrivit experților, Moldova pierde anual nu mai puţin de încă un buget de stat din cauza schemelor de contrabandă, care duc la eschivarea de la achitarea plăţilor vamale la introducerea mărfurilor în Moldova, care constituie 80 la sută din buget. Filiera ideală pentru contrabandişti este Transnistria.

De la Independență încoace se vorbește despre acest lucru, însă deocamdată nimeni n-a avut curajul să rezolve problema, iar eliminarea condrabănzii prin regiunea transnistreană rămâne de fiecare dată doar o prioritate anunțată de către autorități.

Fluxul de știri
0