Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert CALM, despre proiecte finanțate de stat: Bani îngropați în pământ

© Sputnik / Rodion ProcaAlexandru Morcov
Alexandru Morcov - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe proiecte de apă și canalizare, finanțate din Fondul Ecologic Național și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, nu sunt funcționale deoarece au fost proiectate greșit.
Expert CALM, despre proiecte finanțate de stat: Bani îngropați în pământ

În fiecare an, statul oferă suport financiar administrațiilor publice locale pentru realizarea proiectelor de infrastructură. Banii sunt alocați din Fondul Ecologic Național și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Pentru a beneficia de finanțare, primăriile trebuie să elaboreze planurile tehnice ale construcțiilor și să contribuie cu 10 la sută din costuri. Iar Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care gestionează Fondul Ecologic Național și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, prin intermediul unei comisii, analizează fezabilitatea acestora.

Oficial, nu pot fi finanțate proiectele care nu corespund cerințelor tehnice. În realitate, constatăm că există mai multe construcții nefuncționale, deoarece din start au fost proiectate greșit. Reiese că milioane de lei, bani publici, au fost cheltuiți fără niciun rost. Și asta nu e singura problemă – nimeni nu răspunde pentru aceste greșeli costisitoare. Problema a fost discutată, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, la care au participat Alexandru Morcov, expert și coordonator de programe Congresul Autorităților Locale din Moldova și Dorin Andros, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

”Pe de o parte, spunem că vom dezvolta sisteme de canalizare în toate localitățile, dar din punct de vedere tehnic soluția nu va fi fezabilă, deoarece numărul consumatorilor în localitățile rurale scade constant din cauza migrației. Orice sistem de canalizare, din perspectivă tehnică, trebuie să aibă un anumit număr de consumatori, pentru a putea fi funcțional. De aceea, avem rețele de canalizare în care s-au investit milioane și care nu funcționează. Și, de fapt, banii au fost îngropați în pământ”, a relatat Alexandru Morcov.

De ce unele administrații publice locale elaborează proiecte nefezabile și de ce comisia Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului le acceptă? Iată cum explică această situație Alexandru Morcov:

”Problema este generală și constă în lipsa persoanelor care nu au competențe în elaborarea proiectelor de infrastructură. Nu avem oameni care să se deplaseze la fața locului, în orice unitate administrativ teritorială și să facă o analiză clară: poate fi construit un sistem de canalizare cu o stație de epurare în localitate sau nu este fezabil din perspectivă tehnică și financiară? În prezent, există diferite sisteme de sanitație, iar noi trebuie să identificăm și să implementăm acel sistem care este potrivit în contextul migrației populației. Și aici Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului trebuie să vină cu politici și soluții clare față de tot ce înseamnă asigurarea cu apă și canalizare”, a opinat Alexandru Morcov.

Care este atitudinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, față de problemele enunțate, aflați din emisiunea ”ATITUDINI”, de la Dorin Andros, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Fluxul de știri
0