Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce i-a cerut ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, președintelui Comisiei de la Veneția

© Photo : Ministerul Justiţiei al Republicii MoldovaMinistrul justiției, Fadei Nagacevschi a avut o întrevedere cu Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio
Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi a avut o întrevedere cu Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Comisiei de la Veneția se află într-o vizită de lucru la Chișinău. Oficialul a avut întrevederi cu mai mulți politicieni inclusiv cu ministrul Justiției.

CHIȘINĂU, 20 dec – Sputnik. Un aviz cu privire la Legea Consiliului Superior al Magistraturii a fost înaintat Comisiei de la Veneția în această dimineață. Anunțul a fost făcut președintele Comisiei, Gianni Buquicchio, în cadrul unei conferințe de presă.

„Am primit în această dimineață de la ministrul Nagacevschi o cerere de aviz al Comisiei de la Veneția în privința amendamentelor la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Vom emite acest aviz solicitat în regim de urgență. Veți avea acest aviz nu mai târziu de sfârșitul lunii ianuarie 2020”, a precizat președintele Comisiei de la Veneția.

правосудие - Sputnik Moldova
Politică
Nagacevschi: Nu a existat niciun concept ajustat al reformei justiției

Oficialul a fost surprins că un astfel de aviz a fost solicitat Comisiei, chiar dacă acest proiect de amendament urmează să fie adoptat azi în Parlament.

„Ministrul Justiției m-a asigurat că avizul comisie rămâne la fel de important pentru că se va ține cont de el la o eventuală ameliorare a legii care va fi adoptată azi. Moldova are nevoie de o reformă serioasă a sistemului judiciar, reformă care este urgentă. Sunt și mai conștient că ceea ce-i trebuie Moldovei este o reformă de calitate a sistemului judiciar, iar pentru o reformă de calitate este nevoie de timp”, a conchis Gianni Buquicchio.

De cealaltă parte, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că pentru a face o reformă a justiției incluzivă, stabilă, credibilă, noi avem nevoie de un consens politic clar, ca însăși puterea judecătorească să înțeleagă necesitatea acestei reforme. Nagacevschi a mai spus că este necesar ca întreaga putere judecătorească să participe la procesul de reformă.

„Nimeni nu trebuie să se simtă exclus de la procesul de reformă și să nu considere că le este impusă o asemenea reformă”, a declarat ministrul.

Nagacevschi a mai spus că va urmări cu atenție ca „politicul să nu acționeze în interese obscure ci exclusiv în interesul cetățenilor țării”.

Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Ce va fi cu reforma justiției și numirea procurorului general după schimbarea puterii

Ministrul Justiției a îndemnat populația să nu asocieze reforma justiției cu activitate electorală sau interes de partid.

„Reforma Justiției este un interes suprem al societății, este un interes de țară”, a conchis ministrul.

Un proiect de lege privind modificarea Legii cu privire la CSM, care prevede inclusiv majorarea numărului de membri ai Consiliului de la 12 la 15, dintre care doi profesori titulari și un judecător este examinat de Parlament. Alte modificări țin de schimbarea procedurii de alegere a membrilor CSM la Adunarea Generală a Judecătorilor. Totodată, potrivit modificărilor, președintele instituției poate fi ales doar din rândul membrilor CSM care dețin și calitatea de judecător.

Fluxul de știri
0