Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Studiu: Moldovenii își închid afacerile și pleacă peste hotare pentru totdeauna

© Sputnik / OsmatescoOlga Găgăuz
Olga Găgăuz - Sputnik Moldova
Abonare
”Aici nu este Italia sau Germania, aici e Moldova, sunt alte condiții” – așa sunt tratați moldovenii care vor să implementeze în țară cunoștințele și experiența de muncă acumulată în străinătate.
Studiu: Moldovenii își închid afacerile și pleacă peste hotare pentru totdeauna

Un studiu realizat de Institutul Național de Cercetări Economice arată că moldovenii care mulți ani au muncit în străinătate și au dorința să se stabilească cu traiul în Republica Moldova nu se pot reintegra social și economic în societatea noastră. Dezamăgiți din cauza atitudinii băștinașilor, birocrației și corupției ei renunță la proiectele inițiate în țară și imigrează, de data aceasta, pentru totdeauna. Despre aceste realități a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, vicedirectorul Institutului Național de Cercetări Economice, Olga Găgăuz.

”Da, sunt mulți cetățeni care doresc să revină în Republica Moldova, dar experiența celor care au încercat să deschidă sau să dezvolte o afacere acasă, sau să se angajeze în câmpul muncii, deseori, este negativă. Când ei vin cu idei pentru dezvoltarea economică a localității, sau nu sunt de acord cu practicile de corupție, oamenii le reproșează: Aici nu e Germania sau Italia, aici e Moldova, așa sunt condițiile noastre. Am constatat că băștinașii resping experiența moldovenilor acumulată peste hotare”, a relatat Olga Găgăuz.

Epuizați să facă față atitudinii necooperante din partea băștinașilor, inclusiv din partea autorităților, și presați de instabilitatea politică și situația economică precară, migranții moldoveni lasă totul baltă și pleacă din Republica Moldova pentru totdeauna.

”Sunt multe cazuri când după mai multe încercări, după ce și-au deschis o afacere aici și au văzut că situația social - economică nu se schimbă, există oportunități reduse de dezvoltare a afacerii, piața de desfacere este mică, există multe probleme care îngreunează realizarea producției agricole – moldovenii decid să emigreze”, a precizat Olga Găgăuz.

Potrivit statisticilor, peste 600 de mii de moldoveni au emigrat din Republica Moldova, după proclamarea independenței.

Fluxul de știri
0