Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Victor Gaiciuc vorbește despre așa-zisa vizită „secretă” la Moscova

© Sputnik / OsmatescoVictor Gaiciuc
Victor Gaiciuc - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Apărării spune motivul pentru care a participat la reuniunea secretarilor Consiliilor de Securitate ai țărilor CSI și spune ce s-a discutat la acest eveniment.
Victor Gaiciuc vorbește despre așa-zisa vizită „secretă” la Moscova

Ministrul Apărării dezminte zvonul cu privire la participarea sa pe ascuns la reuniunea secretarilor Consiliilor de Securitate ai țărilor CSI, care a avut loc la Moscova în perioada 19-21 noiembrie. Victor Gaiciuc spune că a făcut publică intența de a participa la acest eveniment, lucru ce poate fi confirmat de o postare făcută în data de 19 noiembrie pe pagina sa de Facebook.

„Cei care m-au învinuit că am mers la Moscova, la reuniunea secretarilor Consiliilor de Securitate ai țărilor CSI pe ascuns, îi invit să verifice pagina „Victor Gaiciuc – Ministru al Apărării” de pe Facebook, acolo, în data de 19 noiembrie, înainte de a merge la Moscova, am făcut o postare în care am anunțat că „în perioada 19-21 noiembrie mă voi afla în Federația Rusă, unde voi participa la cea de-a VII-a Reuniune a Secretarilor Consiliilor de Securitate ale Statelor membre ale Comunității Statelor Independente”, a declarat ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Și pentru că unele surse media s-au întrebat în calitate de ce Victor Gaiciuc a participat la această reuniune, ministrul Apărării a ținut să vină cu precizări.

Виктор Гайчук - Sputnik Moldova
Politică
Cine este Victor Gaiciuc, noul ministru al Apărării

„Am participat la această reuniune în calitate de secretar al Consiliului Superior de Securitate și consilier al președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, fiindcă din punct de vedere juridic, decretul de numire în funcția de ministru este din data de 14 noiembrie, însă decretul de eliberare din funcția de secretar al Consiliului Superior de Securitate este din data de 22 noiembrie. Potrivit legislației, eu am avut la dispoziție 30 de zile pentru a decide în care funcție să rămân. Din punct de vedere juridic totul este legal, plus că aranjamentele privind participarea la această reuniune au fost făcute cu mult înainte”, a adăugat ministrul Apărării.

Reprezentanții Blocului ACUM au solicitat joi, 19 decembrie, audierea ministrului Apărării în Parlament, pentru a se oferi explicații cu privire la motivul participării lui Victor Gaiciuc la reuniunea secretarilor Consiliilor de Securitate ai țărilor CSI, dar subiectele discutate la întrunire.

„În cadrul acestei întruniri au fost abordate probleme de securitate regională, inclusiv despre „imixtiunea americană” în treburile interne ale altor țări. Vrem ca ministrul să ne explice care sunt aceste pericole pe care SUA le reprezintă pentru securitatea RM”, a declarat liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu.

Propunerea nu a întrunit însă numărul necesar de voturi pentru ca Victor Gaiciuc să fie audiat în Parlament. Totuși, ministrul Apărării a ținut să precizeze care au fost subiectele abordate în cadrul reuniunii, dar și motivele pentru care a participat la acest eveniment în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Victor Gaiciuc - Sputnik Moldova
Victor Gaiciuc: Armata este oglinda societății. Cum este țara, așa este și Armata

„Eu am avut pregătit un discurs privind problemele legate de pericolul biologic și chimic în Republica Moldova. Desigur că s-au discutat și alte probleme, precum perfecționarea neutralizării pericolului ce vine din partea teroriștilor și nepermiterea deplasării acestora pe teritoriul statelor CSI. Dacă cineva îmi spune că noi nu trebuie să participăm la astfel de reuniuni și nu trebuie să facem totul pentru a nu admite deplasarea teroriștilor pe teritoriul Moldovei, atunci trăim în diferite dimensiuni”, adaugă Victor Gaiciuc.

Ministrul Apărării spune că învinuirire care i se aduc nu au niciun temei legal sau moral, motiv pentru care o cataloghează drept tentative de discreditare a imaginii pe care o are.

„Îmi pare rău că în încercarea de a mă discredita pe mine, sunt folosite metode atât de josnice de dezinformare și manipulare. Le recomand celor care fac astfel de declarații dure să se documenteze. Eu întotdeauna am avut o activitate transparentă și voi continua să fiu correct, fiindcă nu am ce ascunde”, conchide ministrul Apărării, Victor Gaiciuc.

Amintim că, zilele trecute, mai multe surse media au scris că, la doar câteva zile de la numirea în funcția de ministru al Apărării, Victor Gaiciuc a participat în secret la reuniunea secretarilor Consiliilor de Securitate ai țărilor CSI, care s-a desfășurat în perioada 19-21 noiembrie, la Moscova.

Cum își propune noul ministru să modernizeze Armata Națională, dar și care sunt perspectivele acestui domeniu, aflați în video atașat mai sus.

 

Fluxul de știri
0