Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Paisprezece deținuți țin greva foamei: Își doresc să fie eliberați ca și Filat - Detalii

© Sputnik / Мирослав РотарьPușcărie
Pușcărie - Sputnik Moldova
Abonare
Paisprezece deținuți din Penitenciarul din Rezina țin greva foamei. Aceștia își doresc să fie eliberați condiționat din detenție.

CHIȘINĂU, 19 dec - Sputnik. Paisprezece deținuți condamnați la detenție pe viață în Penitenciarul din Rezina țin greva foamei de săptămâna trecută. Motivul protestului ar fi că instanțele de judecată nu le-ar fi dat curs cererilor de eliberare condiționată din detenție, așa cum au făcut-o în cazul fostului premier Vlad Filat. 

”14 deținuți țin greva foamei de săptămâna trecută. Aceștia sunt nemulțumiți că instanța nu le-a satisfăcut cererile de aplicare a mecanismului compensator pentru deținerea în condiții inumane și degradante. Astăzi o comisie ministerială, împreună cu mai mulți membri ai societății civile, au mers la Rezina pentru a asculta plângerile deținuților”, a precizat pentru Sputnik Moldova purtătorul de cuvânt al Administrației de Stat a Penitenciarelor, Oleg Pantea. 

Deținuții își mai doresc ca în privința lor să fie aplicate prevederile Codului Penal în redacția anului 1964, deoarece ei au fost condamnați în baza acelei legi. 

Vlad Filat - Sputnik Moldova
Politică
Vlad Filat pleacă peste hotare: Iată cine l-a invitat

Codul Penal din 1964, aplicat în Republica Moldova până în anul 2002, prevedea că cei condamnați la detenție pe viață pot să ceară eliberarea condiționată după 25 de ani. 

Amintim că fostul premier Vlad Filat a fost eliberat „condiționat, înainte de termen” în data de 3 decembrie, conform deciziei Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care a făcut trimitere la articolul 91 din Codul Penal.

Ex-premierul, reţinut pe 15 octombrie 2015, imediat după ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat, a fost condamnat, pe 27 iunie 2016, la 9 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis.

Fluxul de știri
0